Четири трансплантации в Европейския ден на донорството

19

Нови трансплантации се извършиха в страната в навечерието на Европейския ден на донорството.  Благодарение на решението на близките на изпаднал в мозъчна смърт 53-годишен мъж бяха дарени и трансплантирани органи на четирима души. 13-тата за тази година донорска ситуация беше координирана от лекарите от УМБАЛ „Св. Марина – Варна“.

В УБ „Лозенец“ успешно са присадени бъбреци на 58-годишна жена и 50-годишен мъж. Нова възможност да живее получи и 56-годишен мъж, на когото в същото лечебно заведение беше трансплантиран черен дроб.

Поради липса на съвместимост с подходящ реципиент в България, сърцето е предложено по линия на Евротрансплант и е предоставено на нуждаещ се пациент от болница в Берлин, Германия.

За присаждане на бъбрек в момента у нас чакат 1032 души, 52-ма – за черен дроб, 41 – за сърце, 19 – за бял дроб, а 10 – за панкреас. Това сочат данните на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. До 10 октомври в страната е имало 12 трупни донора. Направени са 25 бъбречни трансплантации, 2 сърдечни и 10 чернодробни. Да бъдат реализирани от 70 до 100 донора на година е целта, която са си поставили МЗ и ИАМН, обяви зам.министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Материалът Четири трансплантации в Европейския ден на донорството е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.