Частна болница „оперира“ жена, без да я приема

36

Пациентка разбра, че е оперирана, след като получи епикриза от частна болница в Бургас. Жената платила всички изследвания, ходила няколко пъти до лечебното заведение, но никога не е постъпвала за лечение. В началото на февруари Мария Тинчева търси консултация със специалист, който да й постави диагноза,тай като чувства болки в гръдната област. Заплаща всички изследвания, тъй като живее в Гърция и не е здравно осигурена у нас.

„Лекарят ме успокои, че ще направим рентген, скенер и изследвания на кръвта. Направих всички неща в петък. Резултати не получих в събота. Трябваше да отида в понеделник”, разказа пациентката пред Нова телевизия. В понеделник получава епикризата и отива на консултация при лекар в друг медицински център. Тогава разбира, че има нередност в документа. „Лекарят прочете епикризата и ми каза, че съм оперирана. Аз му обясних, че съм си правила само изследвания”, обясни Мария.

„В епикризата пише, че са ми направени необходимите изследвания и консултации и е проведено оперативно лечение. След операцията,която е преминала гладко, раната ми е почистена, превързана и съм изписана в добро общо състояние”, сподели пациентката. Жената отрича и да е постъпвала в болница.

Според хирурга, който е назначил изследванията и чието име фигурира на епикризата операция не е имало. „Станала е грешка. Секретарката пише епикризата на компютър. Аз не съм я разписал. Това не е моя подпис. Не мога да ви кажа кой се е подписал вместо мен”, заяви д-р Любомир Калудов, чийто личен печат липсва на документа. „Направете справка кой е написал тази епикриза и кой я е подписал. Не съм аз”, категоричен бе лекарят.

„Пациентите казват едно, но има и други неща. Сега имаме дума срещу дума. Искам да прегледам абсолютно всичко. Обещавам, че ще прегледаме и ще дадем нормален отговор какво се е случило. Нямам нищо против да разгледаме нещата , но в момента нищо не мога да ви кажа”, обясни Георги Налбантов, зам.-управител и съсобственик на частната клиника „Лайф хоспитал“. В телефонен разговор няколко часа по-късно собствениците на частната болница обясниха, че е станала техническа грешка. Секретарят, подготвил епикризата използвал шаблон в компютъра и пропуснал да изтрие частта, в която са упоменати действията след операция. Нямало нарушения, защото не било посочена клинична пътека, тъй като пациентката била здравно неосигурена. Но обещаха да има наказани.

„Не търся нищо и няма да съдя никого. Просто не може една клиника с име да работи по тази система”, казва Мария.

Материалът Частна болница „оперира“ жена, без да я приема е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.