Чакащи за белодробна трансплантация на безсрочен протест пред МЗ

33

Чакащите за белодробна трансплантация и техните близки започнаха безсрочен протест пред Министерството на здравеопазването под мотото „Не искаме да сме здравни емигранти“. Те обвиняват министър Кирил Ананиев, че не може да се справи с проблема с трансплантациите у нас и искат оставката му.

„От май досега има една направена трансплантация. Клиниката във Виена беше единствената, която приемаше български пациенти. В момента у нас има около 18 души, които чакат за нов бял дроб“, заяви Тодор Мангъров, председател на сдружение „Асоциация Пулмонална хипертония“.  По думите му четирима пациенти, чакащи за белодробна трансплантация, са се спасили, като са емигрирали.

„Очаквам министърът да ни приеме и категорично да заяви какви дейности планира и какъв срок е реалистично да бъдат осъществени и кой конкретно е отговорен за всяка една от тях“, обясни Мангъров. Той призна, че да се иска оставката на Ананиев за цялостните проблеми с трансплантациите у нас е малко нередно: „Но при положение, че повече от година и половина не е правено нищо, разбира се, че той е виновен, защото не е назначил човек, който да се занимава с конкретния казус“, добави Тодор Мангъров.

От здравното министерство  подчертаха, че се правят усилия да се включим към Евротрансплант. Освен това вече има Национална програма за насърчаване на донорството, която ще помогне за решаване на проблемите. Според протестиращите обаче в програмата няма нищо конкретно, не са предвидени и нужните финанси.

Припомняме, от 25 януари 2019 г. имаме договор за обучение на български лекари за трансплантация на бял дроб с болницата във Виена. Четирима специалисти от „Св. Екатерина“ и ВМА вече са преминали първия етап от него. Очакванията са в края на 2020 г. или началото на 2021 г. и у нас да започнат да се правят такива операции. След решението на Австрия да не трансплантира чужденци, МЗ изготви и проектонаредба, която ще позволи да се търсят възможности за нашите пациенти и извън ЕС, например в Турция или САЩ. Истината обаче е, че основният проблем е липсата на донори, за което няма как да виним здравните власти.

Материалът Чакащи за белодробна трансплантация на безсрочен протест пред МЗ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.