Цените на лекарствата падат с 13 %, ако ДДС се намали на 5 %

26

Намаляването на ДДС върху лекарствата на 5 %  би довело до понижение на цените в аптеките с 13 %. Същата сума ще спестяват и болниците за медикаментите, които закупуват  за собствена сметка. Това заявяват от Сдружение за развитие на българското здравеопазване в писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, шефката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и финансовия министър Владислав Горанов.

Припомняме, темата за диференцирана ставка бе повдигната за пореден път след евроизборите, като първо от ДПС заговориха за евентуален такъв ход, а БСП внесе и свое предложение в НС.

Публикуваме позицията на  Сдружението за развитие на българското здравеопазване:

Независимо от факта, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, намалените ставки и освободените от ДДС стоки и услуги са много малко. ДДС е данък, който се плаща от крайния потребител – в случая с лекарствата това са пациентите или НЗОК, ако те са реимбурсирани. Внесено бе предложение от една политическа партия намаляването на ставката за ДДС да бъде само за лекарствата от позитивния списък, заплащани от НЗОК. В предложението са включени и медицинските изделия и диетичните храни, като се предлага ставката да е 9%.  Това  противоречи на европейската практика и би било трудно за администриране, тъй като позитивния лекарствен списък се променя на всеки две седмици.  При намаляване на ставката на 5% това би освободило ресурс от 134 млн. лева в бюджета на НЗОК за лекарства, който за 2019 г. е в размер на 1,126 млрд. лв., тъй като в момента касата плаща лекарствата с включено  ДДС.  Това би дало възможност да се реимбурсират повече лекарства или сумите да се пренасочат за други нужди в здравеопазването. От ежедневните скандали в последните месеци става ясно, че нуждите от тези пари са огромни.

Намалени ставки за лекарства не се прилагат само в България, Германия и Дания, а в четири от страните членки – Ирландия, Великобритания, Малта и Швеция ставката е нула.

Голяма част от лекарствата в България са платени директно от пациента  – 60 % и  това на фона на факта, че  България е на последно място  в Европейският съюз по БВП на глава от населението. Намаляването на ставката за ДДС на 5 % би довела до намаляване на цените на тези лекарства с  13 %. Същата сума ще спестяват и болниците за лекарствата, които закупуват  за собствена сметка.

Не на последно място трябва да се обърне внимание  и на изделията за хора с увреждания  – това включва помощни средства (колички, верикализатори, ортези) и медицински изделия (имплантируеми изделия). В България освободени от ДДС са само тези изделия, които са част от услуга –  т.е  ако протезата е изработена в самостоятелна медико-техническа  лаборатория, но не и ако е внесена директно от чужбина и закупена от специализиран  магазин . Не са освободени от ДДС и медицинските изделия, които се налага българският пациент да заплаща при различни операции, а там сумите са от 2000 до над 20 000 лева. Диетичните храни в България (например тези без глутен) са 2-3 пъти по-скъпи от нормалните храни. В другите страни в Европа това не е така. Намаляването или освобождаването от ДДС също би ги направило по-достъпни за пациентите.

Намаляването на заплащането от страна пациента  на здравни услуги и намаляването на ДДС върху лекарствата е и препоръка на СЗО.

Преди няколко дни  многодетна майка от ромски произход бе осъдена на причиняване на смърт на детето си, тъй като не е закупила предписаните от лекаря лекарства.  Законодателството ни следва да се променя в посока на това тези случаи сред най-бедното население  да намаляват. Болните хора са най-уязвимата група от населението, и не би следвало да бъдат облагани с допълнително данъци върху разходите които правят за да спасят живота си. Припомняме само, че България е държава, в която от ДДС са освободени приходите от  хазарт.

Вярваме, че горепосочените факти ще бъдат взети под внимание при предстоящото гласуване на промените в Закона за ДДС.

Материалът Цените на лекарствата падат с 13 %, ако ДДС се намали на 5 % е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.