Бургас ще строи детска болница

34

Община Бургас стартира проучванията за изграждане на Университетска детска болница и избор на подходящ терен. Това става ясно по време на представянето на бюджета за 2020 г. от кмета Димитър Николов. Идеята е тя да бъде в непосредствена близост до УМБАЛ- Бургас, а избраният за момента терен е срещу спортна зала „Бойчо Брънзов“.

Бюджет 2020 е със същата приходна част като този от миналата година, но с много по-голяма разходна част по отношение на държавно делегираните дейности. Средствата за тях са нараснали с 16 млн. лв. спрямо 2019 г.

Средствата за заетите в здравеопазването са с ръст от 10 %, за социални услуги – с 11,5 %, за центровете за настаняване от семеен тип на деца  и младежи с увреждания – 15 %, за центровете за временно настаняване – с 8 на сто.

Сред останалите приоритети на кмета на Бургас в сектор „Здравеопазване“ са осигуряване на апаратура за Комплексния онкологичен център – ПЕТ скенер и гама камера за брахитерапия, както и осигуряване на максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания, както и цялостно реновиране на ДКЦ 1 и конструктивно укрепване на ДКЦ 2.

„Ще започне ремонт на педиатрични кабинети и чакалните в Диагностично-консултативните и медицински центрове в града. Ще бъде създадена и програма „Специализации“ за завършващи лекари, както и подкрепа за продължаващото обучение и специализацията на професионалистите по здравни грижи“, обясни Димитър Николов. По думите му общината се ангажира и с периодични профилактични кампании на социално-значими заболявания във всички лечебни заведения.

Припомняме, миналата година Бургас се сдоби и с Медицински факултет, а първият випуск вече кара втория си семестър. А дали Бургас ще изпревари София и ще стане първият град с университетска детска болница предстои да разберем, но е много вероятно това да се случи.

Материалът Бургас ще строи детска болница е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.