Бургас oпредели терен за Университетска детска болница

39

Кметът на Бургас Димитър Николов внесе в Общинския съвет предложение за промяна на подробния устройствен план, с което се отрежда терен за изграждане на специализирана многопрофилна детска болница в Бургас, съобщиха от Община Бургас. Избраното място е в непосредствена близост до УМБАЛ – Бургас.

„Осигуряването на терена е първата важна стъпка. Следващата ще бъде изготвянето на технически проект. Предвиждаме новата Детска болница да има топла връзка с УМБАЛ-Бургас, по подобие на тази между ОУ „Коджакафалията“ и сградата на Природо-математическата гимназия „Раковски“. Избраното място е комуникативно и лесно за транспортно обслужване“, обясни Димитър Николов. По думите му сградата ще бъде проектирана и изградена в синхрон с медицинските и архитектурни стандарти, но тя ще е най-вече съобразена със спецификата на лечението на деца.

Бургас

Бъдещата Университетска детска болница ще разполага със Спешен център и високотехнологично оборудване и ще обедини всички педиатрични специалности на едно място. Това ще даде възможност за комплексно лечение на децата не само от община Бургас, а и от цяла Източна България. Предвижда се лечебното заведение да разполага със 130 легла и да развива учебна и научна дейност.

В болницата ще бъдат разкрити отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология и болести на обмяната, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, алергология, дерматология, физикална и рехабилитационна медицина, анестезиология и интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология и спешна медицина.

Припомняме, че и държавата ще строи детска болница. Тя ще бъде в двора на УМБАЛ „Александровска“ и ще струва близо 100 млн. лева.

Материалът Бургас oпредели терен за Университетска детска болница е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.