Бунтът в бяло преминава в ефективна стачка

49

Ако и този път не ни чуят, ще спрем да работим – ефективната стачка ще започне първо с по един час на ден, а след това и по повече. Затова се заканиха медицинските сестри, които окупираха днес площада пред Министерството на здравеопазването. За кратко те дори блокираха движението по столичния булевард „Мария Луиза“.

стачкастачка

Стотици специалисти по здравни грижи излязоха и в 42 града в страната, за да поискат достойно заплащане за тежкия си труд. Те настояват за начална основна заплата от 1120 лева за всички, а ДМС и бонусите да се разпределят според натоварването им и звената, в които работят. Макар здравният министър Кирил Ананиев да им обеща да сформира работна група, която да разработи методиката за заплатите, сестрите не се удовлетворени. Смятат, че дори и след изготвянето на такива правила, не е ясно откъде ще дойдат необходимите близо 80 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията им.

стачка

Медицинските сестри поискаха и оставката на Милка Василева като председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). По думите на Мая Илиева, говорител на инициативния комитет, основните мотиви са непрозрачността в разпределението на членския внос, липсата на защита спрямо членовете на организацията, както и това, че трябва да плащат курсовете  си за  преквалификация от джоба си.

стачка

Професионалистите по здравни грижи бяха подкрепени от Националния синдикат на работещите в здравеопазването, от омбудсмана Мая Манолова, както и от пациентски организации. Очаква се утре сестрите отново да протестират пред Министерството на здравеопазването от 12.00 ч. Въпреки уверенията от страна на министър Ананиев, че не е оказван натиск да се потушат протестите, сестрите споделиха, че са подложени на такъв от ръководствата на болниците, в които работят, както и от страна на председателите на синдикалните дружества в лечебните заведения. Недоволните медицински работници уточниха, че не искат оставката на Кирил Ананиев, а очакват от него да изпълни обещанието, което им е дал.

Материалът Бунтът в бяло преминава в ефективна стачка е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.