Бум на инсулти по празниците

44

Бум на инсулти в празничните дни, отчитат невролозите, като само в столичната болница „Св. Анна“ през четирите празнични дни за Великден са приети 30 пациенти с мозъчен удар. Лечебното заведение е лидер в лечението на инсулта – най-много тромболизи се извършват именно в „Св. Анна“, като над 70 % от хората, на които е приложена модерната терапия си тръгват на крака от болницата.

„За целия месец април сме приели общо 115 души с инсулт, като от тях 26 са лекувани с тромболиза“, обясни за Скенер.нюз началникът на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Св. Анна“ доц. Росен Калпачки. По думите му от 30-те приети пациенти по Великден, само двама са били показани са терапия с тромболитик, тъй като останалите са потърсили помощ твърде късно. „Проблемът не е в Спешна помощ, просто хората решават да се консултират с лекар понякога и дни след като са получили инсулта, тъй като не разпознават симптомите. Друга част от болните пък са самотно живеещи и близките им ги намират в безпомощно състояние и ги карат късно при нас“, посочи доц. Калпачки. Липсата на повече центрове, които да са разпределени равномерно в цялата страна, е другата причина болните да стигат късно до клиника, в която реално може да им се помогне.

инсулти
Екипът на доц. Росен Калпачки

Методът, при който тробмът се разтваря чрез блокиране на всички механизми на кръвта, които й помагат тя да се съсирва, е приложим до 4-ия час от получаването на симптомите, след това е неефективен. Тромболизата на практика е единственото лечение на инсулта, което дава шанс на болните не само да оживеят, но и да не останат инвалидизирани. От началото на тази година обаче парите, отпускани от здравната каса за процедурата са намалени с 20 % и цената на клиничната пътека за терапия с тромболитик от 3000 лева е вече 2300 лева. Така болниците губят по 700 лева за всеки спасен пациент.

Материалът Бум на инсулти по празниците е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.