БСП сезира прокуратурата за източване на касата и лобизъм

43

БСП ще сезира прокуратурата за източването на НЗОК и лобизъм, обявиха от партията, ден след като управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев отправи критики към Министерството на здравеопазването именно в тази посока. „Според нас е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани. Това застрашава живота на пациентите и не подобрява работата на лекарите. Необходими са адекватни действия и в тази сфера. Дали ще има оставка на поредния министър си зависи доколко са верни тези твърдения. Но фактът, че здравеопазването се срина и гражданите търсят помощ в чужди държави, показва, че наистина освен да се източва касата, нищо друго не се предлага на българите в този сектор“, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драговмир Стойнев на пресконференция на „Позитано“ 20. По думите му сигналът до прокуратурата ще бъде подаден още днес.

Левицата настоява МЗ да бъде проверено във връзка с твърденията на д-р Дечев, че едно лекарство за частна болница се плаща на 7 пъти по-висока цена, отколкото за държавна или общинска болница. „Това е правителството на източването на язивири и НЗОК“, каза още Стойнев. По думите му пари в държавата има, стига да не се краде. Припомняме, д-р Дечо Дечев не просто намекна, а призна, че НЗОК се източва с отчитане на неизвършени медицински дейности и лобистки закони в интерес на частните клиники.

Според зам.-председателя на парламентарната група на левицата, всички тези скандали и проблеми биха били избегнати, ако през 2018 година, вотът на недоверие на левицата на тема здравеопазване е бил приет. „Още тогава сигнализирахме за подобни схеми“, подчерта Драгомир Стойнев.

От БСП за пореден път заявиха, че болниците не трябва са търговски дружества, а моделът на финасиране на системата да бъде променен, но не чрез вкарването на застрахователи в него. „Парите за здраве всяка година се увеличават, но расте и недоволството на пациенти и лекари, а нищо от обещаните реформи не се случи“, обобщи соцдепутатът проф. Георги Михайлов.

В същото време от двете сдружения на частните болници се обидиха на изказванията на д-р Дечо Дечев и категорично отрекоха твърденията, че купуват лекарства на по-високи цени, както и че отмяната на задължението им да обявяват търгове е лобистко, тъй като било директива на ЕС. „Отказваме да бъдем изкупителна жертва на комфликтите в изпълнителната власт“, заявиха от Националното сдружение на частните болници, а от Бългаската болнична асоциация отбелязаха, че с критиките си към здравната система и МЗ Дечо Дечев е засегнал някой от болните теми в сектора, но нарекоха предложенията му „публичен ПР, а не сериозни и задълбочени коментари“.

Материалът БСП сезира прокуратурата за източване на касата и лобизъм е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.