БСП иска обяснения за предстоящото закриване на отделения

36

БСП вика здравния министър Кирил Ананиев в парламента, за да даде обяснения за предстоящото закриване на отделения и преструктуриране на болници в Северозападна България. „Искаме да знаем как министърът смята да обезпечи медицинската помощ на българските граждани“, попитаха червените в нарочна декларация, прочетена от доц. Георги Йорданов от парламентарната трибуна.

Повод за изявлението на БСП е обявеното вчера от Ананиев намерение за спешно преструктуриране на областните лечебници във Враца, Видин и Монтана, което предвижда закриване на отделения и оптимизиране на структури.

Според БСП, с това предложение здравният министър нарушава най-малко две неща. „На първо място това е конституционното право на всеки български гражданин да получи своевременна медицинска помощ, защото ако неврологичното отделение във Видин не е с добри финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово, трябва да получат медицинска помощ в неврологичното отделение в областната болница във Враца. Това са над 150 километра, при ясно какво състояние на пътищата. На второ място, областните болници в България са гръбнакът на българското здравеопазване, те са една система и са многопрофилни – не може да закриеш едно отделение, защото нарушаваш нормалния ритъм на получаване на медицинска помощ и консултации в другите отделения“, подчерта доц. Йорданов.

Истината е, че нито Ананиев е виновен за лошото състояние на болниците във Видин и Враца, нито той ще ги „спаси“. Какъвто и оздравителен план да беше предлаган досега, усилията винаги се провялаха, а налетите допълнителни милиони потънаха в затъналите отдавна лечебници. А колкото до инсулта, с какъвто пример си послужиха от БСП, пациент с мозъчен удар от Видин и сега не получава качествена медицинска помощ, тъй като единственто истинско лечение на инсулта, което в България кой знае защо все още наричаме модерно, е тромболизата. Отдавна за всички е ясно, че в малките населени места болниците са по-скоро социални домове, в които на чаршафите пише Министерство на народното здраве, но всеки път, когато някой управляващ произнесе думите „закриване“ или „преструктуриране“ , следва бурно обществено недоволство. Затова и опитите за спасяване на отдавна потъналите лечебници продължават, въпреки шумните провали. Вместо най-после някой да намери кураж да извърши истинко преструктуринане – например превръщането на тези социално-здравни заведения в болници за долекуване или модерни спешни центрове.

Материалът БСП иска обяснения за предстоящото закриване на отделения е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.