Брутално нападение над медици в „Св. Анна“

28

Лекари в столичната УМБАЛ „Св. Анна“ станаха обект на брутална агресия, алармираха от болницата. Инцидентът е станал около 04.00 часа тази сутрин. Тогава в Клиника по хирургия е викната за консултация лекар от Клиниката по анестезиология интензивно лечение на болницата. Консултацията се е налагала заради лечението на тежко болен пациент.

В това време друг пациент, който е приет в „Св. Анна“ за планова операция, започва да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Удря, блъска, души и обижда лекари и медицински сестри. Размахва и белезници и заплашва с арест. Предварително е сложил на камерите гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането. Чупи и врата на клиниката.

Пострадалите лекари и сестри освен физически травми, са и в психически шок. Подадено е оплакване и вече тече разследване по случая.

Ръководството на УМБАЛ „Св. Анна“ категорично застава зад лекарите работещи в болницата и вярва, че спрямо виновникът ще бъде приложена цялата сила на законите, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентски организации „Заедно с теб“ също осъдиха бруталното нападение и призоваха хората, ако не са доволни от обслужването в лечебните заведения, да подават сигнали до здравното ведомство и съответните институции, а не да се саморазправят с медиците, които са призвани да спасяват живот.

Пострадали са две лекарки, едната от която е с комоцио и е приета в реанимация и една медицинска сестра. Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че очаква доклада на болницата и веднага ще го даде на прокурор.

По-късно днес имаше още един екшън пред болницата, но този път по задържането на нападателя, който беше избягал от отделението. Арестът се случи пред телевизонните камери, пред които мъжът  говори малко преди полицията да го задържи. Той е на 50 години и се казва Здравко Инджов. Той сам дошъл пред лечебното заведение, след като беше обявен за издирване. Обясни, че е бивш полицай и твърди, че не е посягал на никого. Казва, че сестрите не му давали да пуши в отделението и освен това не искал да плаща, тъй като е здравно осигурен. Според него, една от тях се е свила сама в ъгъл на стаята, без той да я е удрял. Инджов признава само, че е издал заповед „замразни на място“.

Материалът Брутално нападение над медици в „Св. Анна“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.