Борисов заръча: Парите да стигнат до лекарите и сестрите

24

Премиерът Бойко Борисов заръча повечето пари за здраве, заложени в бюджета за догодина, задължително да стигнат да лекарите и сестрите. „В здравеопазването средствата ще бъдат чувствително увеличени и нека тези пари да стигнат до лекарите и сестрите и да им се повишат заплатите“, каза Борисов в началото на днешното редовно заседание на кабинета.

Премиерът обеща и пациентите да усетят наливането на допълнителни почти 500 млн. лева в сектора. Той заяви, че за Спешната помощ се дават 60 млн. лева повече, над 200 млн. лева е увеличението за болнична помощ, а 19 млн. лева – за първичната извънболнична помощ. Припомняме, бюджетът на НЗОК за 2020 г. ще стигне 4, 7 млрд. лева, което е с 395 млн. повече от тази година. Очакваните приходи през 2020 г. са 265 млн. лева от здравноосигурителни вноски и 139 млн. повече като трансфери за здравно осигуряване. Размерът на здравната вноска се запазва 8 на сто.

„Това, за което съм поел като личен ангажимент, е не само да достроим Клиниката по изгаряния този месец в „Пирогов“, но и за цялостното саниране на сградата. Проектирайте го, защото най-много се ползва от народа тази болница в София. Тази година, която идва, да бъде завършено всичко там“, каза още Борисов.

Днес МС одобри бюджетите на държавата, здравната каса и общественото осигуряване за 2020 г.

Материалът Борисов заръча: Парите да стигнат до лекарите и сестрите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.