Борисов в „Пирогов“: Колко изгорени съм спасил

36

Премиерът Бойко Борисов посети напълно обновената Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“. Визитата му в спешния институт беше планирана за миналата седмица, но съвпадна с протестите по време на изслушването на Иван Гешев за главен прокурор и премиерът предпочете да я отложи. Днес посещението премина без журналисти и официални гости, но пък 17-минутно видео се появи в личния профил на министър-председателя.

„Колко изгорели съм гледал, колко съм спасил, братко. Миличките! По-грозна и шокираща гледка няма“, казва Борисов на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, припомняйки на персонала на клиниката, че е бил пожарникар.

Впечатлен от ремонта, премиерът обеща да прати финансовия министър Владислав Горанов да види какво може да се направи за отпускане на допълнителни средства на болницата за обновяването на още клиники. Веднага пък правителството ще плати специален апарат, който измерва степента и дълбочината на изгарянията още докато пациентите за в шокова зала, за да знаят лекарите как да действат при всеки отделен случай. „Дай да купим и един ЯМР“, пък се чува да казва проф. Балтов на премиера.

Във видеото се вижда още как премиерът се здрависа наред с персонала на клиниката по изгаряния и се представи като „Аз съм Бойко“, а на всеки срещнат лекар казва: „Да си жив и здрав, докторе“.

„Сградата е строена през 1976 г. и от тогава една плочка не е сменена. 43 години са това“, обяснява проф. Балтов на госта си. „В момента ремонтираме неврохирургията и лицево-челюстната хирургия. Догодина за 70-годишнината на „Пирогов“ планираме и енергийна ефективност на всички сгради“, добавя очаквателно директорът на спешния институт. Разбрал намека, премиерът му иска сметка за енергийната ефективност, за да може правителството да предвиди средствата в бюджета за догодина.

„Лекарите и сестрите в „Пирогов“ работят денонощно. Всяка минута спасяват някой пострадал българин и се радвам, че Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в болницата за спешна помощ е изцяло модернизирана. Медиците разполагат с най-модерната апаратура при изпълнението на мисията им – спасяване на човешки животи. Планираме за догодина, когато „Пирогов“ ще отбележи своята 70-годишнина, да отпуснем средства за цялостно саниране на сградата и за още важна апаратура“, написа във Фейсбук премиерът след визитата си там.

Материалът Борисов в „Пирогов“: Колко изгорени съм спасил е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.