Борисов с донорска карта, Ананиев раздава и на всички министри

29

Премиерът Бойко Борисов показа своята донорска карта и така подкрепи кампанията на здравното министерство в полза на донорството „Да! За живот!“.

Преди началото на заседанието на правителството Борисов апелира към министрите и те да се включат и наблегна, че тук няма място за предразсъдъци. „Аз съм го направил вече. В България вече се правят най-модерни трансплантации, имаме прекрасни хирурзи. Не само душата, но и нещо още да продължи да живее. Надявам се и вие да подкрепите тази кампания, човек не знае кога може да му се случи“, призова премиерът.

донорска карта
Снимката е от профила на премиера Бойко Борисов във Фейсбук

Здравният министър Кирил Ананиев пък раздаде на всичките си колеги донорски карти. „С тази карта, която представлява само една от мерките, които предприемаме, искаме да предизвикаме дискусия в обществото, семейството, училищата, за да получат нуждаещите се от трансплантация хора шанса да се върнат в своите семейства. Тази карта няма юридическа сила, но позволява на човек приживе да вземе решение дали да стане донор след смъртта си“, разясни Ананиев.

Припомняме, вчера от МЗ обявиха старт на информационна кампания, която има за цел да увеличи броя на донорите у нас и така повече нуждаещи се да имат шанс да дочакат трансплантация. В момента в официалната листа има 1200 пациенти, чакащи за бъбрек, черен и бял дроб, сърце и панкреас. Реално обаче нуждаещите са поне пет пъти повече. А от 28-те държави- членки на Европейския съюз България е последна по брой трансплантирани на милион население. Една от инициативите в кампанията е отпечатването на 50 000 донорски карти, които всеки желаещ може да попълни.

Материалът Борисов с донорска карта, Ананиев раздава и на всички министри е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.