Борисов отстрани шефовете на Педиатрията, „Пирогов“ и „Лозенец“

28

Премиерът Бойко Борисов нареди незабавно отстраняване на директорите на Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ д-р Димитър Русинов, на УБ „Лозенец“ проф. Любомир Спасов и на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Те ще бъдат временно отстранени до края на разследването кой е виновен за смъртта на 3-годишното момченце Алекс.

„Видях се сега с родителите на починалото дете. Докато траят проверките на прокуратурата и съдебно-медицинските експертизи, искам да отстраниш всички директори на болници и всички, които са замесени в процеса. Говорете с прокуратурата да ползват ВМА за експертизите, там са едни от най-добрите лекари. Трябва да има възмездие! От наша страна това, което трябва да се направи, ще бъде направено днес! Такова бездушие, да гледат детето така….. Разстроих се! Незабавно да се махат оттам, докато свършат проверките и се намерят виновните!”, заръча Борисов на здравния министър Кирил Ананиев.

Малко по-късно, правителството отпусна 6, 8 млн. лв. за плащане на данъците на бившата Правителствена болница. „Ние само отпускаме пари, само плащаме, Ананиев, а ефекта е разплакани родители при мен“, каза премиерът.

Припомняме, Ананиев разпореди проверка в трите болници миналия петък, след сигнал на родителите на детето, че са били размотавани в продължение на часове, докато накрая детето е починало в „Пирогов“. По думите на родителите първо са отишли в педиатричната болница, където в продължение на два часа никой не им обърнал внимание. След това решили да отидат в болница „Лозенец“, където след преглед им е изписано домашно лечение. После детето се влошава и семейството отново го води в Педиатрията, където чакат повече от два часа, преди момченцето да бъде хоспитализирано. Състоянието му обаче се влошава няколко часа след това и е преведено за лечение в „Пирогов“, където е починало.

Резултатите от проверката трябва да бъдат оповестени днес, но вероятно ще се забавят до понеделник. Според неофицилни все още данни, фаталната диагноза, убила Алекс, е остра двустранна хеморагична пневмония. Временно отстранена е и лекарката от Педиатрията, която е приела момченцето.

По-късно през деня тримата директори отидоха на крака в МЗ и заявиха, че ще съдействат на разследването, а столичната колегия на БЛС сезира етичната комисия по случая с починалато дете.

Материалът Борисов отстрани шефовете на Педиатрията, „Пирогов“ и „Лозенец“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.