Болниците с годишни бюджети

47

Болниците да имат годишни бюджети от 2020-а, а не всяко тримесечие да им се определят лимитите. Това предложи членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов от КНСБ. Предложението ме беше подкрепено от проф. Григор Димитров от Българската стопанска камара, според когото, това не противоречи на законовата уредба.

„Във връзка с гъвкавостта на бюджетите, говоря в болничната помощ, дали не е удачно да се правят годишни бюджети да подписват болниците, а не помесечно и тримесечно да им определяме суми“, казва д-р Кокалов по време на последното заседание на Надзора. Идеята е, още когато се подписва договора,  лечебното заведение да си знае годишния бюджет. „Така управителите на болниците сами ще определят как ще харчат средствата и как неизползваните в месеца ще прехвърлят в следващия. Но в рамките на тези пари, които са му определили и той го е подписал. Дали ще може да го надхвърля, е друг въпрос. Това може да го определи Надзорът впоследствие“ , уточнява д-р Кокалов. „Оперативно за тях е по-добре така, а не да казват, че имат лимит и не могат да приемат болните. Според мен, това с годишните бюджети ще се избегне донякъде. Разбира се, това не значи да няма финансова дисциплина“, добавя зам.-председателят на КНСБ.

„Убеден съм,че е полезно и ще имаме подкрепата на управителите на болниците. Внася се по-голяма стабилност и увереност в техните действия. Ако се подкрепя, нека го имаме предвид и да направим по този начин бюджетите на болниците през следващата година“, казва и проф. Григор Димитров.

Пред Скенер.нюз директори на големи столични болници коментираха, че адмирират идеята, ако бюджетите се определят на исторически принцип и се остави възможност да бъдат коригирани при нужда.

През следващата година здравната каса ще разполага и с 12 млн. лева, за да плати надлимитната дейност на лечебните заведения, които осъдят НЗОК на последна инстанция и представят изпълнителни листове.

 

Материалът Болниците с годишни бюджети е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.