Болниците на Михаил Тиков с най-голяма печалба

43

Болниците на Михаил Тиков – „Софиямед“ и „Пълмед“ са завършили 2018 г. с най-голяма печалба. Това показват данните на лечебните заведения в Търговския регистър, цитирани от в. „Капитал“. Пловдивската „Пълмед“ е приключила миналата година с 4,6 млн. лева на плюс. Това обаче е двойно по-малко от печалбата на болницата през 2017 г., макар НЗОК да е увеличила плащанията си към лечебното заведение с 11 млн. лева. Столичната „Софиямед“ пък е завършила 2018-а с малко над 4,2 млн. лева печалба, което е с 4 млн. лв. повече от предходната година. Това се дължи на увеличените със 17 млн. лева приходи, 15 млн. лева от които са дошли от касата.

Болниците от веригата „Аджибадем“ – „Токуда“ и двете подразделения на „Сити Клиник“ имат почти двойно повече приходи от лечебните заведения на Михаил Тиков, но печалбата им е тройно по-малка. Например „Токуда“ е на трето място по приход през 2018 г. – 107 млн. лева, но печалбата й е едва 1,2 млн. лева. Болницата е получила 15 млн. лева повече от НЗОК през миналата година в сравнение с 2017 г., показват още данните от Търговския регистър. Почти 20 млн. лева повече е превела касата и на „Сити Клиник“, чиято печалба е 1,5 млн. лева на фона на общ приход от 82,2 млн. лева.

Не така розово изглежда положението в друго частно бижу – панагюрската „Унихоспитал“.  Болницата е на минус от над 15 млн. лева през миналата година при приход от 32,8 млн. лева, има текущи задължения от 70 млн. лева и активи за едва 25 млн. лева.

От държавните болници отличник е най-голямата – пловдивската „Св. Георги“. Лечебното заведение е заработило през миналата година почти 138 млн. лева, като 121 от тях са по клинични пътеки, а балансът показва печалба от над 4,2 млн. лева. На второ място е варненската „Св. Марина“, която отчита плюс от почти 2,4 млн. лева при общ приход от 111,6 млн. лева и само 13,6 млн. лева текущи задължения.

В София при държавните болници с най-голям приход се оказва „Пирогов“, макар да не е с най-много легла. Спешният институт е заработил 81 млн. лева през 2018 г., което е с цели 11 млн. лева повече от 2017 г. Въпреки това „Пирогов“ пак е на загуба от 1,2 млн. лева и има над 30 млн. лева текущи задължения.

След „Пирогов“ по приходи в столицата е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с 68 млн. лева, което е повече от 2017 г. с над 13 млн. лева. Само 1 милион от това увеличение обаче идва от здравната каса, чийто управител д-р Дечо Дечев преди това беше шеф на лечебното заведение.

На трето място от държавните болници в София е УМБАЛ „Александровска“ с приход от 61,4 млн. лева през миналата година, което е само с 3 млн. лева повече от 2017-а, което не стига на лечебното заведение да излезе на плюс, макар да е намалило загубите си.

На плюс обаче е УМБАЛ „Св. Анна“, която е четвърта по приходи от държавните болници в столицата. Бившата Окръжна е заработила 52,2 млн. лева през 2018 г., което е с 6 млн. лева повече в сравнение с предходната година и е формирала печалба от над половин милион, а има и активи за 30 млн. лева.

На загуба от над 1,6 млн. лева през миналата година е работила Националната кардиологична болница, чийто приход от НЗОК е намалял с 3 млн. лева в сравнение с 2017 г. Това е и единственото лечебно заведение в Топ 30 на болниците, на което касата е намалила парите.

Материалът Болниците на Михаил Тиков с най-голяма печалба е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.