Болници спират химиотерапия заради лимити

61

Цялото отделение по онкология в столичната частна болница „Сердика” от понеделник не извършва вливания, алармираха близки на пациенти с рак. Не е ясно и кога процедурите по химиотерапия ще бъдат възобновени, тъй като на болницата били наложени лимити.

Съпругът на Даниела Арнаудова е на 40 години и е с рак на панкреаса. В началото на седмицата обаче се оказва, че поредният курс по химиотерапия не може да бъде извършен. „Не знаем какво да правим. Всички пациенти, които попадат в отделението, просто са оставени без да знаем кога ще може да се извършат плануваните вливания. На всеки човек е планувано лечението. В нашия случай за 14 дни. Той вече пропуска една вливка. Кога ще му бъде отпусната, нямам никаква представа. Докторите не са виновни. Проблемът явно е в здравната каса”, коментира Арнаудова.

Според Ани Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването, това се случва заради лимитите, наложени от здравните власти. „Една забрана не може да генерира друго поведение, когато има лимити, т.е. ограничения, няма как да се изпълняват регулярно дейности, които няма как един бизнесмен да си ги разсрочи във времето. Болните не могат да се разболяват по график, но по график са техните терапии. И когато даже графикът не може да бъде изпълнен, тогава за какво говорим”, коментира Бонева.

Управителят на лечебното заведение д-р Методи Янков обясни, че до миналата година лимитите за онкологията са били извън общия бюджет за болницата. Затова при надвишаването им касата е идвала на проверка и след това е плащала надлимитната дейност. Сега обаче лимитът е общ за болницата и той обикновено свършва към 25-то число. Затова е прекратен плановият прием за всички пациенти, включително и за онкоболните. Приемат се само спешните случаи.

„Мислех, че за онкологията няма да е така, но миналия месец не ни платиха 130 000 лева, въпреки че става дума за хора с рак“, посочи д-р Янков. По думите му от НЗОК не са му позволили да ползва авансово и 5 % от лимита на болниците за следващ месец, а ако още един път касата не плати подобна сума, лечебното заведение ще фалира.

„Не мисля, че правата на пациентите са нарушени, защото тридневно отлагане на вливанията не е фатално. Не е нарушен лечебно-диагностичният процес“, увери обаче шефът на „Сердика“. По думите му този проблем стои пред всички лечебни заведения.

Самите пациенти пък недоволстват, че с лимитите на практика ги карат да се лекуват не там, където искат, а да обикалят страната и да търсят къде имат бюджет за химиотерапия.

От НЗОК заявиха, че са разпоредили проверка на болница „Сердика“, за да видят за какво става въпрос. „Няма никакво основание да се връщат онкоболни“, категорични са от фонда.

Материалът Болници спират химиотерапия заради лимити е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.