Болници с такса за ползване на операционно легло

28

„В отделните болници подхождат по различен начин по отношение на плащане на дейностите извън задължителното здравно осигуряване и проявяват голяма фантазия. Дори аз съм се учудвал на кешови плащания като това на гражданин за ползване на операционно легло. Как може да стане операцията без операционно легло и как е възможно това да е допълнителен разход за пациента?“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти.

Както Скенер.нюз вече писа директорите на болници са изключително креативни по отношение на кешовите плащания и въвеждането на такси за всевъзможни услуги.

„Поел съм ангажимент да засиля контрола, да се подобри протокола за контролните функции и да се повишат изискванията към Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН)“, увери Ананиев, чиято работа не е да се диви на доплащанията в лечебните заведения, а да ги ограничи. По думите му в проекта за изменение на Закона за лечебните заведения са предвидени мерки, с които да се регламентира кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите и това ще намери отражение и в Наредбата за достъпа. „Работим много плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики. Това сме органите, които трябва да се обединим и да не допускаме нерегламентирани плащания на дейности от българските граждани“, каза още министърът.

По повод твърденията на председателя на Асоциацията на доброволните здравни застрахователи д-р Мими Виткова, че работата на контролиращите институции – НЗОК и Медицинската ДАНС е неефективна и белязана от субективизъм в много отношения, министър Ананиев заяви, че трябва да се повиши капацитета на ИАМН. „В нея трябва да влязат нови хора, които със своя опит, знания и съвест да проверяват нещата по-реалистично, по-честно и по-истински“, уточни той.

Д-р Виткова заяви на пресконференция, че ИАМН е отказала да извърши проверка по сигнал на Асоциацията на доброволните здравни застрахователи докато пациентът не даде писмено съгласие да се използват личните му данни. В друг случай от „Медицински  надзор“ са изискали застрахователен договор, справки за сумите, изплатени на застрахованото лице и договор с лечебното заведение, без това да е необходимо. Здравната каса пък е отговорила, че може да извърши проверка единствено за средства, които е заплатила за лечение. Ситуацията не се е променила и след като доброволните застрахователи са приели да заплащат на лечебните заведения за болнична помощ процент върху цената на клиничните пътеки.

Материалът Болници с такса за ползване на операционно легло е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.