Болници „продават“ клечки за уши и чехли за 1500 лева

35

Болници събират по 1500 лева за пакет, който включва клечки за уши и чехли за еднократна употреба, а ако пациент откаже да плати остава без прием или операция. Има и фрапиращи случаи, в които са искани 2500 лева за консултация с анестезиолог, която е задължителна и се покрива от НЗОК. За подобни издевателства над пациентите съобщи пред бтв адвокат Мария Шаркова.

Болничните мениджъри са изключително изобретателни, когато на ръба на закона и често дори отвъд него, опитват да компенсират недостатъчното финансиране от касата. „Това обаче не трябва да се случва на гърба на пациентите, които се осигуряват“, категорична е адвокат Шаркова. Тя посъветва всеки, който смята, че правата му на пациент са нарушени, да звъни на горещата линия на Министерството на здравеопазването.

В същото време се оказва, че лечебните заведения се опитват да скрият ценоразписите си от МЗ и все още не са ги качили онлайн, както изисква поправка в закона, влязла в сила от началото на тази година. Затова от здравното ведомство са разпоредели на РЗИ-тата в страната да съберат информация за тарифите на болниците до 14 юни и да припомнят на директорите на лечебните заведения, че ценоразписите трябва да бъдат публично достъпни както на техните сайтове, така и на електронната страница на МЗ.

Министър Кирил Ананиев е поискал клиниките да му представят и информация за реквизитите на финансовите документи, които се издават на пациентите за всички заплатени от тях суми за медицинските и немедицинските услуги. Дали в тази справка ще фигурират касови бонове от „продадените“ клечки за уши и чехли, както и от други интересни тарифи като нощувка в реанимация на цената на 5-звезден хотел и консултация за риска от падане за 1000 лева, както и дали МЗ ще предприеме някакви мерки срещу тези порочни практики, предстои да разберем. В момента за нарушени икономически права на пациентите глобите за болниците са между 500 и 1000 лева, което не може да ги притесни, при условие, че клечките за уши струват 1500 лева.

Материалът Болници „продават“ клечки за уши и чехли за 1500 лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.