Болница поиска 170 лева за еднодневен престой на бебе

34

Болница поиска 170 лева на здравно осигурено семейство, за това, че е приела 10-месечното им бебе за един ден. Случаят е от Ловеч, а семейството твърди, че детето им не е получило каквото и да е лечение.

„Оплакванията на детето бяха силни болки в корема. Дойдохме в Спешното отделение и бяхме прегледани от д-р Стойчева. Към нея нямаме никакви оплаквания. Много добро отношение получихме от нея”, разказа пред Нова телевизия Силвия Монова, майка на 10-месечното бебе.

Тя допълни, че след това тя и детето са били настанени в болница, откъдето на момченцето му поставили диагноза „остър ларингит”. А на следващата сутрин лекар от болницата ги изпратил да търсят специалист по вътрешни болести на друго място. Преди това тя и съпругът ѝ трябвало да платят престоя им, който бил 170 лева за ден. Той твърди, че на детето не се извършвани никакви интервенции.

„Предложих им бебето да остане под лекарско наблюдение, щом се притесняват. Предупредих ги, че работим по клинични пътеки и трябва да останат най-малко три дни. Клиничната пътека не се заплаща от НЗОК, ако се прекъсне престоят”, обясни д-р Добринка Стойчева.

Тя допълни, че на 10-месечното дете му е направена инхалация. А цената на клиничната пътека, по която то е прието в болница, била 500 лева. В епикризата е записано, че на бебето е поставена инжекция с медикамент, като от самата болница признаха, че не е правена. Диагнозата пък е „нагласена“ според пътеките, по които МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ има договор с НЗОК. Което пък означава, че и диагнозата, и епикризата нямат почти нищо общо с действителността.

Родителите са категорични, че ще си търсят правата. А както Скенер.нюз вече писа, нощувката в болница в определени случаи може да излезе по-скъпо от уикенд в скъп хотел. Припомняме, на последното заседание на кабинета министрите одобриха регламентирането на доплащанията в лечебните заведения.

Материалът Болница поиска 170 лева за еднодневен престой на бебе е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.