БЛС заплаши: От тихи и културни, може да станем много бурни

42

Макар да сме тихи и културни, в един момент може да станем много бурни и тогава спира да се говори за всякаква реформа и започваме да се чудим как да прилагаме палиативни мерки, за да успокоим ситуацията, заплаши председателят на Българския лекарки съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров. „Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ. Да говорят за качество без да се повишават цените, без да се увеличава вноската, без да се свива пакета и лекарите и сестрите да плащат. Ние не сме съгласни“, коментира пред БНР д-р Маджаров последния вариант за смяна на модела на здравното осигуряване, представен в понеделник от министър Кирил Ананиев.

„Какви проблеми предлагат да се решат с демонополизацията на касата? Надеждата е само евентуално да се подобри контрола при разходване на средства, при положение, че и досега не е направено достатъчно за този контрол. Когато сме направили всичко да изчерпим възможностите на сега действащата система, тогава можем да говорим така смело за предимствата на демонополизацията“, посочи председателят на БЛС. По думите му едно е да се говори за фондове, които да поемат услуги, които са извън основния пакет и които не застрашават работата на системата в момента, а друго – с един замах да се  премахне всичко до момента и демонополизацията да се случи с едно щракване на пръстите.

„Не бива да забравяме какво ни препоръчва СЗО и най-вече, че не ни препоръчват да правим това, защото съзират много повече опасности, отколкото позитиви. Проблемите, с които се сблъскваме всекидневно и включват дори и протестите на медицинските сестри, са свързани с неравномерното разпределение на болничната и извънболничната медицинска помощ. Това са неща от практиката и не са свързани с демонополизацията на НЗОК, а с промяна в регионалното развитие на системата на здравеопазването. На всички е ясно, че конкуренция във Видин няма и при това положение държавата трябва да реши как да осигури със здравни услуги живеещото там население“, каза още д-р Маджаров.

Според него, някои съветници на министъра се опитват да внушат, че договарянето с отделните лечебни заведения или отделните лекари е по-добро, отколкото някой предварително да сложи рамка. „Много по-лесно е да извиваш ръцете и да изнудваш индивидуални играчи, отколкото да наложиш на цяла организация, която има 28 офиса в страната, има Събор, на който взима решения. Това се прави с прозрачната цел застрахователните фондове да бъдат с развързани ръце“, коментира Маджаров идеята всеки фонд да се договаря сам с болниците и джипитата са обема и цените на дейностите, което на практика изключва БЛС като основен играч в сектора. Той уточни, че истинската роля на съсловната организация е да слага рамката, която ще гарантира, че ще има заплащане за лекарите и сестрите. Друг е въпросът дали досега съсловната организация добре се е справяла с тази задача, при условие, че повечето клинични пътеки са недофинансирани, а пари за по-високи заплати в болниците няма.

Председателят на БЛС е категоричен, че основният пакет от здравни услуги трябва да се свие, но никой няма кураж да го направи. „Той или е за сметка на лекарите, или на пациентите, когато го плащат под масата. Лицемерно е твърдението, че целия пакет е безплатен. При сега съществуващите цени, за да се спре доплащането по този основен пакет, означава да намалим заплащането на дейностите. В сегашната ситуация имаме доплащане, защото тези дейности са недофинансирани. Дори да предположим, че фондовете успеят да овладеят голям брой хоспитализации, това е не повече от 10%, а в модела са заложени 15-20% предварителни разходи. Дори спестяването от хоспитализации няма да може да покрие първоначалната инвестиция, която да отиде за гаранционни фондове, за риск“, подчерта д-р Маджаров.

По думите му това, с което ще се сблъскат българските пациенти, ако се приеме този модел е, че фондът ще им казва къде да се лекуват, независимо от това дали те искат там или не, а и можело да се окаже, че веднъж постъпили за лечение, фондът няма да плати, защото преценява, че няма необходимост. „С демонополизацията се измества тежестта от главния проблем – липсата на лекари и сестри“, добави д-р Маджаров.

Материалът БЛС заплаши: От тихи и културни, може да станем много бурни е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.