БЛС: Вярвайте повече на лекарите

31

Чудесата са възможни само, ако има доверие, затова вярвайте повече на българските лекари, призова председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно, но у нас този нещастен случай с починалото 3-годишно дете доведе до неоснователно опетняване на колеги“, коментира д-р Маджаров резултатите от окончателния доклад на ИА „Медицински надзор“ за смъртта на Алекс, според които момченцето е починало от изключително тежка инфекция, протекла по възможно най-бързият начин – двустранна пневмония с кръвоизливи в надбъбречните жлези, състояние несъвместимо с живота. „Запазихме мълчание защото ние лекарите смятаме, че трябва да загърбваме емоциите и да изчакаме доказтелствата, такова е нашето ежедневие, такъв е нашия труд.

Но сега имаме право да се защитим, заставаме зад колегите, които бяха нападнати без доказателства“, добави председателят на БЛС. По думите му вече има допълнителен отлив от специалността педиатрия. Той коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който след смъртта на детето заяви, че трябва да се търси възмездие, като емоционални, но са допринесли за сигурността, че проверката е извършена безпристрастно.

Неотложната помощ да се осъществява само в големите болници със спешен портал, предложи председателят на съсловната организация. По думите му Наредбата, която казва да търсим неотложна помощ по гаражи е недомислие и води до объркване на пациентите. „Сега нормативно е разписано, че всеки трябва да търси неотложната помощ, в кабинетите, с които неговия личен лекар има договор. Това е една мъртва нормативна уредба, която трябва да бъде премахната, защото създава само неразбории и неяснота пред пациентите“, уточни д-р Маджаров. Освен това медикът изтъкна, че когато един пациент е посетил лекар, който го е прегледал, а след това е почувствал, че се влошава, е редно да потърси същия лекар, а не друг. „Ако това е ясно на всички, няма да се губи време в лечението. Защото първият лекар, знае състоянието на пациента, знае терапията която е назначил, докато втория медик трябва да се запознава с всичко това, което е губене на ценно време“ обясни д-р Маджаров.

„Трябва да е ясно, че Националната педиатрична болница не е за спешни случаи. Те и в момента, макар и с намалял персонал, продължават да приемат деца с тежки и редки заболявания, при някои от които периодът на уточняване на диагнозата е твърде дълъг. Спешните отделения са в други болници“, каза още председателят на БЛС и призова за създаване на ясна пътна карта, която да указва къде може да бъде търсена спешна помощ.

Материалът БЛС: Вярвайте повече на лекарите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.