БЛС прати сестрите да протестират под прозорците на директорите си

35

Българският лекарски съюз (БЛС) не е срещу увеличаването на заплатите на медицинските сестри и другите здравни работници, но не подкрепя протестите им. „Възнагражденията са ниски в целия сектор, а времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на здравното министерство и на НЗОК“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред журналисти в Добрич.

Припомняме, медсестрите и фелдшерите протестират от дни пред МЗ и дори заплашиха с ефективна стачка, ако исканията им не бъдат изпълнени. Сестрите настояват за минимална основна заплата от 1120 лева, а фелдшерите държат да имат собствена съсловна организация. 

Според д-р Маджаров, проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести. „Протестите, когато се отнасят до заплащане в лечебни заведения, би трябвало да са под прозорците на управителя на съответната болница. Няма как да рекетираш всичките си колеги с това, че ще спреш да работиш пет дни и да очакваш, че заплатата ти в края на месеца ще бъде по-голяма“, коментира той.

По думите му една от основните задачи на БЛС е да гарантира качеството на медицината, професионалисти, които да лекуват на световно ниво, а не да организира стачки и протести. Така, за пореден път съсловната организация, по подобие на тази на самите сестри, се оказа на страната на властта, а не на собствените си членове.

Материалът БЛС прати сестрите да протестират под прозорците на директорите си е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.