БЛС покани млади лекари да преговарят за НРД

37

Българският лекарски съюз (БЛС) покани млади доктори да участват в преговорите за Националния рамков договор (НРД) за следващата година. Идеята е на председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Според него, трябва да се създаде Консултативен комитет към Управителния съвет на БЛС, в който да влязат и млади хора и да участват в преговорите по формирането на цените и обемите за 2020 година. „Даваме ви възможност да участвате активно в живота на лекарския съюз. Това е едно откриване на съсловната организация към своите членове и ще разчитаме на вас“, каза д-р Маджаров по време на срещата с младите лекари.

Срещата се проведе по искане на лекари-специализанти и завършващи студенти по медицина. Освен шефът на БЛС, на нея присъстваха и зам.- председателят на съюза проф. Николай Габровски и членът на УС на организацията д-р Нели Нешева, която е и бивш шеф на НЗОК. По време на разговорите младите доктори са поискали  промени в Наредбата за специализациите, приета съвсем скоро. Според нея, заплатите на лекарите-специализанти вече да се поемат от държавата, а не от болниците, но след това лекарите ще трябва да отработят тези възнаграждения за срок от три години в посочени от МЗ лечебни заведения. В случай, че специализантът не изпълни задължението си, той ще трябва да връща заплатите, получените по време на специализацията. Обсъдените конкретни предложения за промени в Наредбата седмица ще бъдат представени на среща в здравното ведомство следващата седмица.

А междувременно ръководството на БЛС предложи на младите лекари да „влязат в обувките“ на здравния министър и да дадат идеи за държавна политика, която да е в полза както на медиците, така и на населението. „Здравната политика е да намериш начин, да субсидираш и да осигуриш лекари, които да се грижат за хората. Такава политика трябва да има. Пътят, който е избран обаче не е правилен. Не бива да има принуда“, заяви д-р Иван Маджаров.

Материалът БЛС покани млади лекари да преговарят за НРД е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.