БЛС няма да участва в протеста на КНСБ

29

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да се включи в Националния здравен протест, организиран от КНСБ и насрочен за 7 октомври. Това реши Управителния съвет на съсловната организация днес. Причината е, че има разминавания в исканията на лекарите и тези, поставени от синдиката.

От БЛС уточниха обаче, че продължават да настояват за увеличаване на бюджета на НЗОК, съобразено с растежа на минималната и средната работна заплата за 2020 г.; стартиране на процедура по изплащане на надлимитната дейност за минали години от икономисани средства в болничната помощ; намаляване на обемите и премахване на порочната практика да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени; увеличение на цените на клиничните пътеки с минимум средно 15%; държавата да заплаща по 1.90 лв. потребителска такса за преглед на дете, така както плаща при преглед на пенсионер.

„По част от тези искания като увеличаване на бюджета на касата и на клиничните пътеки, както и  записване в НРД на задължителен минимален процент от стойността на КП за възнаграждение на лекари и специалисти по здравни грижи, вече беше постигнато споразумение с Министерството на здравеопазването“, обясниха още от БЛС.

По въпроса за надлимитната дейност медиците продължават да настояват, че тя трябва да бъде заплатена на всички болници, а не само на тези, които са спечелили делата си срещу НЗОК. „Процесът е задвижен на нов етап и се очаква еднозначно решение от ВКС“, уточниха от съсловната организация.

В същото време от КНСБ обявиха, че правят протеста именно заради лекарите и сестрите, които първи обявиха, че няма да участват в него. „Ние предлагаме собствениците на общинските и областните болници – общинските съвети и кметовете да могат да гласуват финансиране и на трудови възнаграждения. Освен това искаме правилата, които министерството пусна за образуване на работната заплата, да бъдат задължителни, а не препоръчителни. Ние искаме това, което е договорено като начална заплата в КТД, да се изпълни, и в зависимост от натоварването, тя да расте“, заяви пред БНР д-р Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ и член на Надзорния съвет на здравната каса.

Материалът БЛС няма да участва в протеста на КНСБ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.