БЛС: Новият здравен модел е вреден за обществото

24

Предложената от министър Кирил Ананиев концепция за нов здравен модел е абсолютно неприемлива за съсловието и вредна за обществото. Това се казва в позиция на Националния съвет на Българския лекарски съюз. На последното заседание на на 13 септември, председателите на всички 28 РЛК на БЛС са изразили категоричната си подкрепа за становището на Управителния съвет.

Според лекарите, демонополизацията на НЗОК във вида, предложен от министъра, ще доведе до нови дисбаланси в системата. Като проблем медиците виждат това, че не се предвижда включването на допълнителни пари в сектора, а се запазва здравната вноска от 8%, която вече ще се разпределя между няколко платци.

„Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му„, подчертават от съсловната организация. И категорично се противопоставят на опитите да бъдат изключени от процесите на формиране и договаряне на здравни политики.

„Новият модел няма да реши основните проблеми, свързани с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната. Не се предвижда и вриант за справяне с големия брой неосигурени пациенти“, подчертават от БЛС.

Затова преди всякакви опити за промяна в модела на здравното осигуряване от БЛС настояват за:

  • Въвеждане на Национална здравна информационна система, въвеждане на действащо електронно досие на пациента.
  • Реално остойностяване на всички медицински дейности, на лекарския и на този на специалистите по здравни грижи труд.
  • Дефиниране на основен пакет от медицински дейности, който е възможно реално да бъде финансиран и обезпечен от здравна вноска в размер на 8%.
  • Надграждане на задължителното осигуряване, гарантиращо основния пакет с дефиниране на дейности в допълнителен, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи.

Материалът БЛС: Новият здравен модел е вреден за обществото е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.