БЛС иска по-малко хоспитализации, но по-скъпи пътеки

29

Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява за намаляване на заложените брой хоспитализации за догодина като инструмент за прогнозиране бюджета на НЗОК. Акцент в преговорите за новия Рамков договор ще е значително нарастване на цените на клиничните пътеки. Това заяви председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров по време на срещата му с директори на държавни болници. По инициатива на БЛС преди старта на преговорите по НРД 2020, в централата на БЧК за стиковане на позициите бяха поканени шефовете на „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, „Царица Йоанна – ИСУЛ“, „Св. Екатерина“, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и др., а от страна на съюза на срещата присъстваха проф. Николай Габровски, зам.-председател на БЛС и членовете на УС – д-р Нели Нешева, и д-р Гергана Николова.

„Искаме преди старта на преговорите по НРД да се обсъдят генералните неща, които всички да защитаваме, за да се постигне увеличение“, обясни д-р Маджаров на колегите си.

Според него, предварителните разчети показват, че ръст може да бъде постигнат при 215 клинични пътеки, като най-значимо трябва да е увеличението при най-подценените през годините пътеки. „Засега говорим за скок между 5% и 60 %“, добави д-р Маджаров.

Председателят на БЛС информира директорите на болниците, че е ипратил писмо до НС на НЗОК, в което настоява наличните, но неусвоени средства по бюджета на касата за болнична медицинска помощ към 30 септември 2019 г., както и при прогнозно очаквано неусвояване на такива към 14 декември 2019 г., те да бъдат използвани за заплащане на установени от НЗОК задължения към изпълнители на болнична медицинска помощ за 2019 г.  „В случай, че и след това се установи неусвояване на бюджета за болнична помощ, оставащите средства да бъдат предвидени за авансово заплащане на лечебните заведения за дейността им през декември 2019 г.“, уточни д-р Маджаров. Шефовете на държавни болници подкрепиха позицията на ръководството на БЛС и така се очаква при преговорите с касата да няма разнопосочни сигнали и недоволни.

Материалът БЛС иска по-малко хоспитализации, но по-скъпи пътеки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.