БЛС иска неутежняващо доплащане в болниците

26

Доплащане вместо вдигане на здравната вноска, предпочитат от Българския лекарски съюз (БЛС)за попълване на дупките в системата. „Аз лично мисля, че едно съвсем малко неутежняващо населението, защото България е бедна държава, доплащане би повишило отговорността на всеки един от нас като пациенти към своето здраве. И тогава ще намалим до минимум възможността някой да се възползва от нашите вноски, за да отчита някаква дейност. Защото ние от БЛС не отричаме, че има и такива неща, но защитаваме тезата, че са много повече тези, които работят честно, на световно ниво и не правят злоупотреби. А по въпроса за увеличение на здравната вноска – имаме решение още от миналата година, че не това точно е належащо в момента, да натоварим работещите и гражданите на България с допълнителна вноска“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР. Той обаче не уточни колко и за какво да е това „неутежняващо“ доплащане.

Д-р Маджаров за пореден път призова да се изплати надлимитната дейност на болниците, която към момента се изчислява на 153 млн. лева. „Според НРД, ще проследим какво се случва към 30 август с бюджета на касата, и ако има икономии, те трябва да се разпределят със съвместно решение между БЛС и Надзорния съвет на НЗОК. За съжаление наличието на надлимитна дейност ни кара на първо място да искаме да бъде разплатени част от тази пари, а с увеличението на бюджета на НЗОК за следващата година да преговаряме за повишение на цените на клиничните пътеки в останалите специалности, в които сега нямаме завишение“, посочи шефът на лекарите.

Той подчерта, че надлимитната дейност не е част от модела, който е заложен в началото на века. „В него законодателят не е предвидил, че някой ще си позволи да не заплати извършена медицинска дейност и това не е недостатък на системата, а е приумица на някои хора, които решиха, че могат да не заплатят нещо, което ние сме произвели със своя труд“, коментира д-р Маджаров. По думите му от незаплатената надлимитна дейност страда цялата система. „С добрите мотиви – ама видите ли, ние имаме преразход в НЗОК, затова няма да ви заплатим. Но нали парламентът в края на всяка година гласува бюджет, за който твърди, че е достатъчен, за да покрие разходите за здравеопазване. Ако не е така, тогава трябва да се каже ясно на населението, че този бюджет не е достатъчен и ще трябва да се измисли друг вариант, по който да се заплаща. Не може да оставиш цели отделения, цели клиники да работят, защото на нас ни е ясно, че има клиники, които не могат да спрат да работят в България. В големите областни болници, в университетските в големите градове, където изобщо не могат да си помислят, че ще върнат пациентите. И тези болници трупат дългове заради това, че някой е казал – няма да ви заплатя дейността“, допълни д-р Маджаров. Според него, точно това е причината медицинските сестри да са по улиците, а лекарите да са на прага да излязат на протести.

Председателят на БЛС коментира и обиколката, която здравният министър Кирил Ананиев започва по областните болници, за да представи новата методика за образуване заплатите на работещите в лечебните заведения. „Аз разглеждам тази обиколка като нещо, което би трябвало да направи собственикът – да отиде на място и да се увери как точно се управляват, каква част от средствата заделят за заплати и за възнаграждения, каква част за друго нещо. За съжаление, аз имам информация, че има болници, в които фонд работна заплата достига 70% и повече, което е толкова много, че показва, че каквато и методика да предложи някой да се приложи в това лечебно заведение, няма да има ефект, защото реално е стигнат таванът. Ако плащаш 70% от приходите си за заплати, с какво лекуваш в крайна сметка, с какво покриваш другите разходи на болниците? За мен лечебно заведение, което е стигнало до 70% и повече фонд работна заплата, е в изключително тежко положение“, подчерта д-р Маджаров. По думите му Ананиев ще има възможност да научи от първа ръка какво точно се случва в болниците, а не само от статистическите данни, които получава като таблици.

Материалът БЛС иска неутежняващо доплащане в болниците е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.