БЛС иска държавата да плаща потребителска такса за децата

39

Въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. За това настоява Българският лекарски съюз (БЛС). Делегатите на 70-я извънреден събор на съсловната организация приеха декларация, адресирана до властта. В нея са набелязани спешни мерки за успокояване на системата.

С 204 гласа „за“ съборът упълномощи ръководството да подпише и анекс към НРД за увеличаване на някои клинични пътеки, основно в педиатрията.

Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

Ние, българските лекари, с тревога следим поредицата от протести в страната. БЛС се солидализира с изказаните от нашите  колеги – педиатри от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ проблеми. Те могат и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на КП в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната. По-най бързият начин трябва да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията.  Необходими са мерки, които  да създадат устойчива и реална политика.

Ето защо БЛС настоява в спешен порядък да бъдат предприети следните действия:

  • Да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.
  • БЛС настоява за увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК.
  • Въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.
  • Да се отпуснат допълнителни средства в размер на 6 % от резерва на НЗОК, които да се използват за доболнична помощ още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018.
  • Изплащане на т. нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г.
  • Достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти

БЛС е на мнение, че само по този начин ще се гарантира спокойствието на пациента и предвидимост в системата.

Освен да приемат декларация, делегатите на събора решиха още вече да гласуват машинно.  Така освен да се пести време, ще се избегнат и евентуални манипулации при ръчното броене на бюлетините. Медиците приеха и предложението за отпадане на Акредитационния съвет и поемането на функциите му от отдела по акредитации и продължаващо обучение на БЛС. Делегатите отхвърлиха идеята да бъде избран трети зам.-председател на Управителния съвет, който да отговаря за специализираната извънболнична помощ. Така ръководството остава в досегашния си вид – председател, двама зам-председатели, главен секретар и 11 членове. Редовите лекари обаче далеч не са доволни от високите заплати на своите шефове и искат тяхното намаляване.

Материалът БЛС иска държавата да плаща потребителска такса за децата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.