БЛС иска 15 % увеличение на 220 клинични пътеки

31

Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява цените на 220 клинични пътеки да бъдат увеличени с 15 %. Това съобщи председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров при старта на преговорите със здравната каса по подписването на Националния рамков договор за 2020-а. По думите му поне 30% от приходите на болниците по клинични пътеки трябва да отиват за фонд работна заплата на лекарите и сестрите. „Става дума за 30 % от приходите на болницата по НЗОК, а не от конкретните клинични пътеки, по които работят отделните звена, за да не противопоставяме едни колеги на други“, уточни шефът на БЛС

„Смятаме, че можем да постигнем увеличение и до 17-18%. Ще публикуваме проекта, който сме изпратили до НЗОК, защото там са коректните цени. Всичко е въпрос на разговори, но само при тези цифри може да бъде усетено увеличението в заплащането на работещите в лечебните заведения“, подчерта д-р Маджаров.

В НРД да бъде записано още прогнозно намаляване на хоспитализациите с 10 %, както и да бъде увеличен престоя в болницата след тежки интервенции по медицинска целесъобразност, ще искат от БЛС. „Оттук нататък това, което трябва да се случи до реализирането на голяма реформа, е непрекъснато завишаване на цените и нито бройка повече увеличаване на обемите. България не става по-голяма, за да залагаме повече и повече прием на пациенти“, обясни шефът на лекарите.

Лекарският съюз повтори искането си да се въведе такса и за децата, като подобно на пенсионерите цената над 1 лев да се плаща от държавата. „Задължително ще запишем в НРД 2020, че лекарят, който е дипломиран и все още няма специалност може да работи, като се консултира при необходимост дори по телефона със специалист. В момента НРД превръща младите колеги на секретарки“, добави председателят на БЛС.

И тъй като бюджетът на НЗОК касае не само болничната, но и извънболничната помощ, от съсловната организация настояват средствата там да бъдат увеличени, за да се гарантира  профилактиката и доболничното обслужване на пациентите. „Недопустимо е лекари да бъдат глобявани, защото са надвишили стандарта за профилактика. Профилактиката не може да има лимит, тя е задължителна със закон за всички български граждани. Не можеш да глобяваш някого, ако той е имал право да пусне изследвания на 100 души, а са дошли 110“, каза д-р Маджаров. И изрази готовност в случай, че касата не намери начин да осигури за джипитата исканите 25 милиона лева, вместо предвидените 19 млн. лева, допълнителните 6 млн. лева да бъдат взети от перото за болниците.

Припомняме, НРД 2020 за първи път ще бъде подписан за срок от 3 години, като законът позволява по всяко време на годината той да се „отваря“ и да се правят корекции. По покана на БЛС тази година на преговорите ще присъстват със свои представители и предложения и от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Материалът БЛС иска 15 % увеличение на 220 клинични пътеки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.