Бият по 7 лекари всеки месец

28

Най-много нападения над лекари се извършват в спешните отделения и по време на посещение на линейките на адреси. Случаите на вербално насилие в ЦСМП през 2018 г. са 214, а в спешние отделения – 396. Върху 33-ма лекари от ЦСМП пък е упражнено физическо насилие. Данните за първото полугодие на 2019 г. сочат, че е имало 116 случая на вербално насилие над екипите от линейките и 8 бити медици. В спешните отделения пациенти са се държали грубо и са ругали 227 пъти, а 34 лекари са пострадали физически.  Това прави по седем случая на побой над доктори или сестри всеки месец.

Това съобщи главният прокурор Иван Гешев след като положи подписа си под споразумение за сътрудничество срещу насилието над медици с МЗ и БЛС. Припомняме, здравното ведомство и прокуратурата вече подписаха веднъж такова споразумение, което обаче засега не дава очакваните резултати, а нападенията над доктори и сестри продължават.

От днес и Българският лекарски съюз се включва в опитите да се предотвратят и разследват престъпленията, свързани с дейността на медицинското обслужване.

Двете институции и съсловната организация на лекарите ще си взаимодействат и в случаите на осъществено насилие спрямо работещите в лечебни и здравни заведения, както и в кабинетите на общопрактикуващите лекари по време на изпълнението на служебните им задължения. Споразумението ще даде възможност за бърза обмяна на информация в случай на агресия над медицински специалисти. Сътрудничеството ще включва оказване на експертна и методическа помощ, извършване на съвместни проверки, изготвяне на предложения за нормативни промени, съвместни обучения и други дейности.

„Един от основните проблеми, които поставихме пред прокуратурата, е когато се стигне до краен резултат – дали за откриване на данни за нарушение от страна на наш колега или за насилие срещу медиците, да получаваме информация от прокуратурата, за да информираме и колегите и обществото“, обясни шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. Припомняме, че съсловната организация също инициира редица кампании срещу насилието, но засега без никакъв ефект.

Материалът Бият по 7 лекари всеки месец е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.