Безплатно изследване на макулата в „Св. Анна“

35

Безплатно изследване на макулата с чисто нов апарат предлага столичната университетска болница „Св. Анна“, съобщиха от лечебното заведение.

„Макулата е най-важната част на ретината, като отговаря за централното зрение (зрителната острота). Това е тази част от окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет, да можем да четем или да караме кола. Хората може да страдат от дегенерация на макулата, дупка в макулата, целофанова макулопатия, диабетен макулен оток“, обяснява шефът на Очната клиника към УМБАЛ „Св. Анна“ доц. Борисалв Дъбов. По думите му отделението вече разполага с един от най-съвременните ОСТ –апарати (Оптична Кохерентна Томография), с който се прави безконтактна диагностика на макулената патология.

При наличие на симптоматика като замъглено зрение, намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност или разкривяване на образите, оптичната кохерентна томография ще се прави безплатно на потърсилите помощ в „Св. Анна“. С това изследване се диагностицират на най-фините изменения в очното дъно, което позволява правилно и навременно лечение. Освен това се прави безконтактно, като чрез светлинни лъчи се осигурява томографски, срезов образ на биологичните тъкани с по-малко от 10 микрона аксиална резолюция.

Според доц. Дъбов, около 30% от хората над 70-годишна възраст са засегнати от макулна дегенерация, затова е важно по-възрастните редовно да ходят на профилактични прегледи.

Материалът Безплатно изследване на макулата в „Св. Анна“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.