Безплатни противогрипни ваксини за 120 000 българи над 65 години

37

За първи път тази година държавата е осигурила безплатни ваксини за над 120 000 българи над 65-годишна възраст. Очаква се имунизациите да започнат в средата на месеца, като именно от октомври до края на годината е най-подходящото време за поставянето на инжекцията. „Хората сами трябва да потърсят личния си лекар и да поискат ваксината“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в момента нито у нас, нито на Балканите има активност на грипните вируси, циркулират обаче други зарази.

„Не можем да търсим 100% гаранция, че всеки, който се е имунизирал, няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването. Но дори и тази ефективност на ваксината около 80-85% е достатъчна, тъй като няма друго средство, което да осигури такава защита“, подчерта доц. Кунчев пред БНТ. Той обаче за поред път алармира, че едва между 3 и 4 % от българите си поставят противогрипна ваксина. „Идеята на безплатните имунизации е да предпазим тези хора, за които грипът може да бъде много тежък. Това са пенсионерите над 65 г., които често имат и придружаващи заболявания“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Според съветите на доц. Кунчев, бременните жени могат да бъдат ваксинирани, без риск за здравето им, но да се избягва първия триместър, когато най-активно се формира плодът. Бебетата могат да се ваксинират срещу грип  над 6- месечна възраст, а за хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист, преди да се постави серумът. „Имунизацията трябва да се прави на фона на добро здраве“, напомни той.

 

Материалът Безплатни противогрипни ваксини за 120 000 българи над 65 години е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.