Безплатни прегледи за мозъчно-съдова болест в „Александровска“

28

Най-честата причина за мозъчно-съдова болест (МСБ) е атеросклерозата, засягаща външните и вътрешните мозъчни съдове, предупреди шефът на Клиниката по кардиология в Александровска болница доц. Добрин Василев. По думите му засягането на съдове може да протича без никакви симптоми дълго време, но прогресирането на атеросклеротичния процес води до значимо стеснение на артериите или откъсване на малки частици (емболи) от плаката. „Тези процеси нарушават кръвотока към мозъка и водят до развитието на транзиторна исхемична атака (ТИА) и/или исхемичен мозъчен инсулт (ИМИ)“, обясни кардиологът.

Той посъветва хората, при които се появи изтръпване на едната страна на тялото, внезапна мускулна слабост, изкривяване на устния ъгъл, нарушено зрение, слух, говор, остро и силно главоболие, световъртеж или кратковременна загуба на съзнание, незабавно да потърсят лекарска помощ.  „За записване на консултация, безплатен преглед или хоспитализация в клиниката пациентите могат да звънят на тел: 02/9230 467; 02/9230 339“, съобщи доц. Василев.

„Освен за МСБ, наличието на каротидна стеноза е установен сърдечно-съдов рисков фактор. Пациентите с асимптоматична или симптоматична стеноза на сънната артерия са с повишен риск от възникване на миокарден инфаркт и сърдечно-съдова смърт“, посочи още шефът на Клиниката по кардиология.

В Александровска болница се извършва богат набор от изследвания за диагностика и лечение на пациенти с различни форми на МСБ, включително и остър истеричен мозъчен инсулт: доплер-ехография; компютър-томографска мозъчна ангиография; перкутанна мозъчна ангиография; интраваскуларен ултразвук (IVUS); ендоваскуларни терапевтични процедури – балонна ангиопластика, стентиране, тромбаспирация, фрагментация, фибринолиза и др. „А ендоваскуларните процедури, които извършваме са с нисък процент на усложнения“, горд с екипа си е доц. Добрин Василев.

Материалът Безплатни прегледи за мозъчно-съдова болест в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.