Безплатни прегледи за главоболие в „Св. Наум“

44

Безплатни прегледи за пациенти с главоболие организира столичната УМБАЛНП „Св. Наум“. Консултациите ще са през цялата следваща седмица – от 3 до 7 юни. Те ще се провеждат в Клиниката по невродегенеративни и периферно-нервни заболявания, а инициативата е на Българското дружество по главоболие и болка и неговия председател акад. Иван Миланов.

За прегледите могат да се запишат пациенти с първично главоболие – например мигрена, както и с продължаващи болки в главата с неуточнен характер. Главоболието може да бъде симптом на тежки неврологични заболявания и дори на животозастрашаващи състояния, затова е важно да се установи причината, предупреждават медиците.

Прегледите ще се извършват след предварително записан час на телефон 02/9702 117. Телефонът е отворен в работни дни, между 8.00 и 15.00 ч. Не е необходимо направление от личния лекар, но е желателно пациентите да носят със себе си документи и изследвания от предишни прегледи и консултации.

По данни на Световната здравна организация, главоболието е едно от най-честите разстройства на централната нервна система. Мигрената, като специфичен вид първично главоболие, е комплексно неврологично заболяване, засягащо повече от 10% от населението на Земята. Боледуват по-често жените, като от 1 до 5% от световното население страда от хронична мигрена. Почти 2/3 от здравните разходи за лечение на главоболие са свързани с мигрената. Годишните разходи за мигрена само в Европа пък се изчисляват на 18-27 милиарда евро.

Материалът Безплатни прегледи за главоболие в „Св. Наум“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.