Безплатни прегледи за диабет в „Св. Анна“

25

Кампания за безплатни прегледи за диабет започва столичната университетска болница „Св. Анна“. По случай 14 ноември – Световният ден за борба с диабета, медиците от Отделението по ендокринология към Клиника вътрешни болести на лечебното заведение ще провеждат безплатни консултации както на вече диагностицирани пациенти, така и на хора с наднормено тегло.

Прегледите започват от  14 ноември и ще продължат до края на месеца, уточниха от болницата. Те ще се провеждат в лекарски кабинет на ет. 7. база „Запад“, всеки ден от 12.00 часа до 14.00 часа. Необходимо е желаещите да се прегледат да си запишат час на телефон 0879 88 54 11. Не е нужно пациентите да носят направление от личния лекар, но ако имат някаква медицинска документация или стари епикризи е добре да ги представят.

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, което се характеризира с повишена кръвна захар в резултат на нарушения в инсулиновата секреция, в инсулиновото действие или и в двете заедно. При неправилно лечение диабетът може да доведе до сериозни усложнения на сърдечносъдовата и нервната система, бъбреците, очите и други органи. Това състояние изисква системен контрол на кръвната захар, телесното тегло, кръвното налягане, както и на показателите на мастната обмяна.

През 2017 г. в България 9.1% от населението е с диабет и 3.7% е с предиабет (всеки 10 българин). 75,8% от болните са на възраст 40-49 г., като се предполага, че случаите с недиагностициран диабет у нас са около 2,6%.

Материалът Безплатни прегледи за диабет в „Св. Анна“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.