Безплатни прегледи за атопичен дерматит във ВМА

58

Безплатни прегледи за атопичен дерматит ще се проведат във ВМА в четвъртък и петък, съобщиха от лечебното заведение. Дерматолозите ще преглеждат от 9.00 до 13.00 часа, в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в Поликлиниката на ВМА. Консултациите ще се извършват след предварително записване на тел. 02/92 25 002 и 02/92 26 181, между 8.00 и 14.00 часа, като не се изисква направление от личния лекар.

„Атопичният дерматит засяга между 2 и 20% от хората в развитите страни. Силен сърбеж, суха и възпалена кожа, мехури и ранички – това са типичните симптоми на заболяването“, обясни д-р Весел Кантарджиев, ръководител на Отделението по кожни и венерически болести във ВМА. В 80 на сто от случаите диагнозата се изявява в ранна детска възраст. Най-често първият пристъп е преди навършването на 2 години.

Като основен фактор при развитието на атопичен дерматит е доказано генетичното предразположение. При 2/3 от децата заболяването се асоциира с различни алергични заболявания – алергичен риноконюнктивит, бронхиална астма, хранителна алергия. Степента на кожната увреда варира значително от дискретни ясно ограничени зони до обширно засягане на всички слоеве на кожата.

„Качествена хидратация на кожата, добра хигиена и фототерапия облекчават неприятното състояние, а при най-тежките случаи се прибягва и до медикаментозно лечение“, допълни дерматологът.

Материалът Безплатни прегледи за атопичен дерматит във ВМА е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.