Безплатни очни прегледи на диабетно болни в Пета градска

38

Безплатни очни прегледи на диабетно болни в Пета градска започват от днес и ще продължат до края на ноември. Началото на кампанията беше официално обявено от директора на Пета МБАЛ д-р Борил Петров и зам.-кмета на София Дончо Барбалов.

„Целта на инициативата ни е превенция на усложненията от болестта, която засяга 10% от населението на столицата. Такаво усложнение, например, е диабетната ретинопатия, която води до слепотата или силно намалява качеството на живот на пациентите“, обясни д-р Петров.

Апаратурата, с която ще се правят очните прегледи е част от медицинската техника, за която през последните 4 години Столична община е инвестирала близо 900 хил. лева. Прегледите ще се извършват всеки вторник, сряда, четвъртък и петък от 14:00 до 16: 00 часа,  като не е нужно направление от личния лекар. Желаещите трябва само да си запишат предварително час на телефон: 02/92 68 195.

„През тази година СО е закупила за Пета МБАЛ апаратура за над 380 000 лева. В това число – апарати за гастроскопия, колоноскопия и ендоскопия. Осигурени са нови аспиратори и тъканен процесор за патологичното отделение, който повишава в пъти точността при диагностика. Лечебното заведение вече разполага и с нова апаратура за лапароскопска хирургия“, похвали се Дончо Барбалов. По думите на д-р Борил Петров модерната апаратура е удобна за хирурзите и щадяща за пациентите, тъй като дава възможност да се правят по-малки разрези при операции.

„В болницата в момента работят и се обучават 50 млади лекари специализанти. Добрите условия за обучение и работа са сред начините да можем да задържим младите медицински специалисти в общинските лечебни заведения“, подчерта директорът на Пета градска.

Материалът Безплатни очни прегледи на диабетно болни в Пета градска е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.