Безплатни диагностика и лечение на макулна дегенерация в „Александровска“

51

Около 30% от хората след 75-годишна възраст са засегнати от макулна дегенерация, при която се уврежда централната част на ретината, предупреждават офталмолози от Александровска болница. Макулната дегенерация и сенилната катаракта (старческото перде) са заболявания, които засягат и двата пола и обикновено двете очи, но за разлика от макулната дегенерация, катарактата води до помътняване на собствената леща на окото. Оплакванията при двете заболявания могат да бъдат сходни и практически неразличими от пациентите – намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др., обясняват офталмолозите.

УМБАЛ „Александровска“, като един от водещите европейски центрове в офталмологията, предоставя на всички свои пациенти безплатни дигностика и лечение на макулната дегенерация, свързана с възрастта, съобщиха от лечебното заведение. Eylea е медикаментът за лечение на МДСВ, от последно поколение и единственият такъв одобрен за вътреочно приложение. В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, освен безплатни диагностика и лечение, се изготвят абсолютно безвъзмездно и протоколи за НЗОК за реимбурсацията.

Макулната дегенерация засяга задния очен сегмент, ретината и най-вече макулата – жълтото петно и всички слоеве, които отговарят за нашето централно зрение. С помощта на жълтото петно можем да виждаме цветно, контрастно, можем да четем. Увреждането му нарушава силно способността ни да четем и да разпознаваме лицата. Запазва се обаче периферното зрение.

Материалът Безплатни диагностика и лечение на макулна дегенерация в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.