Без по-ниско ДДС за лекарствата

90

По-ниско ДДС за лекарствата няма да има, решиха депутатите от здравната парламентарна комисия, след като на първо четене отхвърлиха предложението на БСП. То беше за намаление на ставката на 9 %. С 8 гласа „за“, 1 „против“ и 11 „въздържал се“ то обаче не събра нужната подкрепа.

Вносителите обясниха, че целта им е по този начин да се отвори врата за намаляване на цените на лекарствата и така да се облекчат разходите на българите по това перо. Червеният депутат, в момента без имунитет, проф. Георги Михайлов призна, че все още не може да се даде категоричен отговор с колко при намаляване на ставката би се понижила цената на лекарствата, но е сигурен, че за медикаментите, плащани от НЗОК, може да се постигне добър ефект. „Намаляването на ДДС би подпомогнало и лечебните заведения“, посочи Валентина Найденова от БСП и допълни, че ако ставката се намали на 9%, би се освободил ресурс в размер на 30-38 млн. лв. годишно, който болниците да могат да ползват.

„От 2007 г. се поставя темата за намаление на ДДС върху лекарствата, но не може да се оцени ефектът върху крайния потребител“, обясни председателят на здравната комисия и шеф на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. По думите й подобряването на достъпа до лекарства  трябва да се осъществи по други механизми, например чрез промяна на здравноосигурителния модел, а не през данъчни закони. Зам.-председателят на комисията Георги Колев от „Обединени патриоти“ също изрази позиция, че няма гаранции, че намалената ставка ще се отрази пряко върху най-уязвимите групи. „Трябва обаче да се помисли върху въпроса защо в съседни на България страни цените на медикаментите са по-ниски“, допълни той.

Припомняме, страната ни е една от трите в ЕС, в която няма диференцирана ставка за лекарствата. „Другите държави са Германия и Дания, но ние далеч не можем да се мерим с тях“, подчерта проф. Георги Михайлов.

Изчисления на фармабизнеса пък показват, че по-ниското ДДС би свалило цените на най-масовите и евтини хапчета с поне 2 лева, на тези от средния клас с до 34 лева, а тези над 1200 лева биха поевтинели с над 200 лева.

Материалът Без по-ниско ДДС за лекарствата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.