Без да е лекар Ананиев поиска шанс да излекува здравеопазването

36

Без да е лекар министър Кирил Ананиев поиска шанс да излекува здравеопазването. „Моля ви, дайте шанс на здравеопазването да се излекува с общи усилия“, каза той по време на днешното му изслушване в парламента.  „До края на тази година ще има нови алгоритми на клиничните пътеки, нов Национален рамков договор за 3-години, нови правила за медицински дейности. Ще инвестираме в купуването на линейки. Работим в посока специализацията на лекари. Подготвяме и нова стратегия за развитие на здравеопазването в България и по нов модел на осигуряване“, начерта терапията Ананиев.

Припомняме, министърът беше извикан от депутатите, за да даде обяснения за състоянието на медицинската помощ и болниците в Северозападна България, както и за идеята си да закрива неработещи отделения. В крайна сметка още преди да отиде в НС здравният министър се отказа от закриването, а пред депутатите обясни, че само 5 са областните лечебни заведения, които се нуждаят от подкрепа – във Видин, Враца, Ловеч, Кюстендил, Хасково. „Но не говорим, че са във фалит, а че имат трудности, а когато поех поста преди година и половина имаше над 20 болници пред фалит“, заяви още Ананиев.

По думите му за стабилизацията на закъсалите лечебници се водят преговори с кредитори, обсъжда се разсрочено изплащане на дълговете и се правят договорки да не се блокират сметки. Министърът преговарял и с Асоциацията на банките. Ананиев още веднъж увери депутатите, че няма да се закриват отделения в Монтана, Враца и Видин. „Основните проблеми там са липсата на лекари и специалисти по здравни грижи и демографската криза, която не позволява лечебните заведения да имат достатъчно приходи от оборот. Населението от 0 до 17 години е по-малко от средния показател в страната, а над 65 е значително по-голямо. В трите области има общо 626 лекари и 1352 специалисти по здравни грижи“, отчете министърът и представи състоянието на всяка една от областните болници.

В МБАЛ „Св. Петка“-Видин са инвестирани 570 хил. лв. за капиталови разходи през 2018 година. Чрез банков заем размерът на остатъчния дълг е консолидиран и той се обслужва равномерно, няма опасност от запори. Проблем се очертава с медицинските специалисти. „Поради недостиг на кадри отделението по анестезиология не работи на пълен капацитет, както и отделението по хирургия и образна диагностика. Потенциал за развитие имат звената по физикална терапия и акушеро – гинекологичното отделение, но също ключов фактор е наличие на подготвени кадри. Допълнително значение има и намаляване на раждаемостта, като от началото на годината в МБАЛ Св. Петка“ е имало едва 100 раждания. Недостиг на кадри има в отделенията по вътрешни болести, физиатрия и белодробни болести. „Но при сливането на тези звена се очаква да се намерят медицински специалисти, които да оказват комплексно лечение в сферата на вътрешните болести. Намирането на специализанти и нови лекари е от ключово значение за лечебното заведение, предвид силната конкурентна среда в болничната помощ и миграцията на кадри в други университетски центрове“, подчерта Ананиев.

В МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца е предвиден банков заем за над 8 млн. лв. Въпреки това се очаква ръст на приходите още през следващото на тримесечие, като резултат от инсталиране на ангиограф и обновяване на работата по отделението по съдова хирургия. След ремонта на акушеро-гинекологичното отделение се очаква да се увеличи и капацитетът на работа, ще се търсят механизми за допълнителни лекари в звената по спешна медицина, образна диагностика и реанимация. „Обмислят се варианти чрез бъдещи инвестиции за преместване на кожното отделение и ще се използва максимално потенциала на специализантите“, обясни още здравният министър.  Той подчерта, че областната болница в Монтана работи ефективно в пълен капацитет, има недостиг единствено на уролози.

Материалът Без да е лекар Ананиев поиска шанс да излекува здравеопазването е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.