„Бащата“ на сегашния здравен модел писа двойка на Ананиев за реформата

41

„Бащата“ на днешния здравен модел д-р Илко Семерджиев остро разкритикува предлаганата от министър Кирил Ананиев реформа и му писа Слаб (2) за презентацията по време на Националната кръгла маса, посветена на предстоящата промяна. „В тази презентация, която има претенцията да регулира финансови потоци в размер на около 7.5 млрд. лв., няма нито едно число, разчет, прогноза, отклонения, рискове, оценка за въздействие и т.н. Ако този човек ми беше студент щях да му пиша Слаб (2), защото този министър на здравеопазването е поредният грандиозен провал на ГЕРБ“, изригна бившият служебен министър в профила си във Фейсбук.

„Този модел ще се отрази пагубно върху здравеопазването, а достъпът до лечение ще се намали два пъти в сравнение със сега. Ако се въведе застрахователен модел в публичните финанси, ощетени ще бъдат не само пациентите, но и здравната система като цяло, вкл. всички, които работят в сектора. Давам реален пример от практиката през 2018 г. – НЗОК е разходвала за заплати на своите служители 37 млн. лв. при бюджет 3,9 млрд. лв., което е под 1% от общия приход, докато при застрахователите в задължителното застраховане заплатите са около 11%. НЗОК няма разходи за посредници, докато при застрахователите има, и то в размер около 28%. „Други разходи“ при НЗОК са около 0,3%, а при застрахователите са над 3%. И най-важното – за щети (в случая лечение) застрахователите плащат около 58% от приходите си, докато НЗОК прехвърля към здравната система за лечение на гражданите над 98%. Това ясно показва, че лекарите, пациентите и здравеопазването като цяло ще бъдат ощетени с около 40%, т.е. с над 1,5 млрд. лв. Всички тези публични средства ще изтекат в частни джобове, защото Ананиев регламентира застрахователите да си начисляват и печалба, вкл. „дивиденти“ за мениджмънта“, коментира д-р Семерджиев.

По думите му характерно за застрахователните системи е, че с времето те преминават изцяло върху рискови изчисления на премиите, което обикновено повишава размера на вноските. „Например в Европа единствената държава, която практикува застрахователен здравен модел, е Швейцария и през 2015 г. здравеопазването струва на един швейцарец точно 9 818 долара (при средно около 4 500 долара на човек годишно в западноевропейските страни), в САЩ достигнаха 9 536 долара на човек, докато в България тези разходи (общо публични и частни) бяха 572 долара на човек. При това непрекъснато нарастване на приходите на застрахователите забелязваме и още нещо – възнагражденията на лекарите намаляват, например през 2014 г. средният приход на лекар специалист в САЩ е $284 000 годишно, а през 2018 г. спада до $214 700, което още веднъж показва, че застраховането е просто бизнес“, обяснява Семерджиев. Той алармира, че при намаляване на доходите на лекарите няма как качеството да се подобри, още повече че универсалното покритие със здравна помощ, което имаме сега, ще се раздроби на два пакета и при унищожена солидарност ще се оформят пакети за богати и „само базови услуги за масовката“.

„При този „модел“ (макар, че Ананиев няма капацитет да въведе каквото и да било) мога да прогнозирам следния резултат: Свободно ценообразуване в лечебните заведения; Отказ за сключване на договори от страна на лечебните заведения със застрахователите; Претенция на лечебните заведения помощта да бъде платена от пациента, издаване на фактура и изпращане на платилия и изписан болен да си търси парите от застрахователя; Ходене по мъките на хората в усилие да си осребрят поне част от направените разходи; Отказ на застрахователи да се занимават със здравеопазване поради факта, че това е отговорност, а не класически и печеливш бизнес в българската неплатежоспособна среда; Срив на здравеопазването и верижни фалити поради невъзможност да бъдат върнати назад практиките на доскорошната, но вече съсипана НЗОК; Край на здравното осигуряване; Старт на платеното от джоба здравеопазване (за тези, които имат тази възможност)“, посочи още бившият служебен здравен министър и пръв шеф на НЗОК.

Материалът „Бащата“ на сегашния здравен модел писа двойка на Ананиев за реформата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.