Бариатричната хирургия е лечение и трябва да се реимбурсира

48

Затлъстяването е хронично заболяване, което води след себе си още 195 усложнения за здравето  – захарен диабет тип 2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност, социална и емоционална изолация на засегнатите и др. В България от затлъстяване страда около 15 % от населението, но все още  много малко хора имат достъп до най-модерното и дефинитивно лечение – бариатричната хирургия. За операциите за отслабване, за това как лидерът в Европа – Франция се грижи за хората със свръх тегло, за единствения у нас център за лечение на затлъстяването в Александровска болница – разговаряме с проф. Жан-Мишел Опер, който води лекции по хранене в Сорбоната и е началник на клиниката по хранене в болницата Питие Салпетриер, Париж, Франция.

– Проф. Опер, как е организирана бариатричната помощ във Франция?

– По брой операции за отслабване Франция е лидер в Европа с над 53 000 интервенции на година. Имаме 37 центъра, като 3 от тях са в Париж, в единия от тях работя аз. В нашата болница правим по 250 операции на година, а консултираме около 8000 пациенти със затлъстяване. Имаме специално разписани правила и път за пациентите, строги критерии за селекция за подходящите за бариатрична хирургия. Операциите се заплащат с публични средства, тъй като нашата здравна каса е изчислила, че хората със затлъстяване, които са се подложили на стомашен байпас, след това пият по-малко лекарства, връщат се на работа и струват по-малко на системата.

– Колко е важно операциите да се покриват от здравните фондовете?

– Много неща се реимбурсират във Франция, разбирам, че тук в България този вид хирургия не се покрива от здравната ви каса. Аз дори не бих могъл да направя сравнение, защото у нас никога не сме имали този проблем. Естествено е достъпът до лечение при вас да е по-труден при това положение.

– Освен финансиране, какво друго е важно за развитието на този вид хирургия?

– Най-важното е да се събере мултидисциплинарен екип – хирург, кардиолог, ендокринолог, диетолог, пулмолог, психолог, психиатър, медицински сестри, фитнес инструктор и социален работник. Защото работата хирурга, разбира се е много е важна, но без останалите специалисти успехът би бил немислим. По-трудната част от работата е правилната селекция на пациентите – не може и не бива всеки, решил, че е пълен и че това е лесен начин да се раздели с излишните килограми, да се подлага на такава интервенция. Първо, защото това не е лесен начини и затова тези пациенти трябва да отговарят на строги критерии – да са свърхзатлъстели с индекс на телесна маса над 35-40, както и да не сме могли да им помогнем по друг начин. Още по-трудна е подготовката им за операцията и дългосрочното проследяване след  това. Нужна е и база – не бива да забравяме, че говорим за свръх тежки хора, които имат нужна от по-големи стаи, по-големи легла, специални линейки и помощни средства.

– В Александровска болница вече работи център за бариатрична хирургия, който скоро получи и сертификат за референтен европейски център. Как оценявате работата на българските си колеги?

– Познавам колегите много добре и мога да кажа, че в „Александровска“ са постигнали най-важното – събрали са страхотен мултидисциплинарен екип, осигурена е и базата и още по-впечатляващото е, че това е направено без публично финансиране.

– Кога говорим за успешна операция за отслабване?

– Когато до втората година след нея пациентът е свалил поне половината от излишното си тегло, а в дългосрочен план – когато задържи постигнатото и не се върне към старите си навици. Друг важен показател за успех е справянето с придружаващите заболявания. Защото целта на бариатричната хирургия не е само отслабването. Със сигурност можем да кажем, че продължителността на живот на оперираните се удължава и се повишава качеството им на живот, тъй като говорим за лечение, а не за козметична процедура.

– По време на лекцията си пред българските си колеги се похвалихте, че разполагате с достатъчно средства да провеждате клинични изпитвания. Разкажете ни малко повече върху какво работите в момента?

– В нашия център правим много изследвания, които се финансират с публични средства – или от националния институт за здравеопазване, или с европейски проекти. Аз например сега работя върху клинично проучване, което да докаже коя е най-подходящата физическата активност за подложилите се на операция пациенти. Какви са типовете упражнения, които трябва задължително да бъдат включени във възстановителната програма, тъй като след операцията пациентът губи много килограми и мазнина, но и много мускули. Имаме и клинични проучвания как да изчислим доколко даден пациент ще бъде излекуван от диабет след стомашен байпас, а също и как се променя чревната флора след метаболитна интервенция. Оказва, че профилът на бактериите в стомаха става много по-добър, което е още едно доказателство за здравните ползи от бариатричната хирургия.

Материалът Бариатричната хирургия е лечение и трябва да се реимбурсира е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.