БАПЗГ с протестна подписка и лично писмо до премиера

35

Докато хиляди сестри се стягат за национален протест на 15 май, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) реши да протестира с подписка, която внесе в Министерски съвет. В нея ръководството на съсловната организация настоява правителството да вземе спешни мерки за осигуряване на достойни условия на труд и увеличение на заплатите на работещите в сферата на здравеопазването.

Подписката е подкрепена от над 30 хиляди души, като в нея има три основни искания. Първото е да се намери политическо съгласие за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения.

Второто, за което настояват от съсловната организация е задължителното спазване на заложените в КТД договорености. Третото искане е за създаването на дългосрочна стратегия за здравните грижи – до 2030 г. и План за действие с точно определени срокове и отговорни институции. От БАПЗГ напомниха на управляващите, че следващата година е обявена за година на медицинските сестри и акушерките.

Към подписката пък има и придружаващо писмо лично до премиера Бойко Борисов. В него председателят на БАПЗГ Милка Василева написа: „Исканията в подписката бяха подкрепени от 30 000 специалисти по здравни грижи и граждани от цялата страна. С това хората изразяват своята съпричастност и убеденост, че управляващите трябва да реализират промените, за които настоява най-голямата съсловна организация в сектор „Здравеопазване“. Бихме искали да подчертаем, че и в този момент специалистите по здравни грижи са на работните си места и оказват помощ и грижи за своите пациенти с висок професионализъм, отговорност и любов, водени от мисията си да служат на страдащите. Вярваме, че Правителството ще застане зад исканията на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, които са искания на специалистите по здравни грижи и гражданите на България!“.

Според Василева, всеки има право да избере как да протестира и обяви, че БАПЗГ ще разчита повече на дипломатичните отношения, на дискусии и контакти с властта, докато не бъдат постигнати исканията на сестрите.

Материалът БАПЗГ с протестна подписка и лично писмо до премиера е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.