България разполага само с 4 външни дефибрилатора

34

България разполага само с 4 външни дефибрилатора, като един от тях е в София – във Физическия факултет на Техническия университет, а другите три са на Планинската спасителна служба. Това стана ясно по време на Кръгла маса за повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и възможности за прилагането на своевременна дефибрилация от немедицински лица с помощта на автоматичен външен дефибрилатор. Организатор на инициативата е БЧК.

„Дефибрилаторът в столицата е закупен със средства, събрани от акция за връщане на стари акумулатори“, каза Марияна Манушева от фондация „Първите три минути“. По думите й в някои държави от Източна Европа има общо 150 хиляди автоматични външни дефибрилатори.

В същото време около 10 000 българи загиват годишно от сърдечен арест. „Голяма част от тях могат да бъдат спасени, ако на обществени места се поставят дефибрилатори, тъй като голям процент от случаите на сърдечен арест настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3-5 минути, шансът пострадалият да оцелее е 50-80%“, обясни Красимир Гигов, генерален директор на БЧК. „Заявявам ангажимент да търсим вариантите, които се необходими за промяната на Нормативната уредба, така че тези устройства да бъдат достъпни и по този начин да може да се спасява човешки живот“, обеща председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и шефа на групата на ГЕРБ в 44-тото НС д-р Даниела Дариткова.

Външни дефибрилатори може да се поставят на летища, в полицейските коли, в търговски центрове и други места, на които има много хора. От допитване, в което са участвали 3334 човека, е видно, че 86,4 на сто от тях биха направили кардио-пулмунална ресистутация на случаен минувач, ако се наложи, станя ясно още по време на дискусията. Близо 40 на сто от българите изразяват готовност да преминават ежегодно обучение в оказване на такава помощ, а 62,6 на сто знаят какво е автоматичен външен дефибрилатор. Над 90 на сто вярват, че поставянето на дефибрилатори на обществени места е значима инвестиция, която си струва да бъде направена от държавата.

Материалът България разполага само с 4 външни дефибрилатора е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.