България получава 812 млн. евро от ЕС за борба с коронавируса

33

България ще получи общо 812 милиона евро от обявената от Европейския съюз сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки, съобщи БНР.

В петък Еврокомисията обяви, че е готова да увеличи на 37 милиарда евро сумата за тази цел. Част от средствата ще бъдат отпуснати като ликвидност, а друга част – от съответния бюджет на ЕС. България ще получи съответно 122 милиона и 690 милиона евро.

Освен това страната ни все още не е усвоила 546 милиона евро по европейските структурни и инвестиционни фондове след обявяването на Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса. Страните членки, на които са останали тези пари, ще ги използват срещу заразата, вместо, както досега, да ги връщат в хазната на ЕС.

Така България ще разполага със сумата от 1,358 милиарда евро по това направление. Освен за медицински цели, средствата ще бъдат използвани в помощ на най-уязвимите сектори на икономиката като малките и средните предприятия, както и за мерки за пазара на труда и други.

Материалът България получава 812 млн. евро от ЕС за борба с коронавируса е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.