България остана без хеликоптер-линейка

32

Последният хеликоптер-линейка в България, обслужвал територията на страната, е продаден в чужбина, с което спасителните операции по въздух в планините стават невъзможни.

Хеликоптерът е бил собственост на  „Хели ер“.  Застрахователят „Лев инс“, който ползваше машината досега, вече не може да предлага застраховката „Планинска грижа“на клиентите си, съобщи Капитал.

От писмо на „Лев инс“ до застрахователните посредници става ясно, че „Хели ер“ е стопанисвала два специализирани хеликоптера за спасявания, но заради затруднения в поддръжката им през миналата година единият от тях е продаден, а сега компанията се е разделила и с втория.

Според застрахователната компания други такива специализирани хеликоптери в България няма, но се правят опити да се намери алтернатива.

От 2014 г. година досега с хеликоптера са били проведени над 20 спасителни операции, в които е помогнато на повече от 25 души, като последният случай е отпреди месец, посочват от „Лев инс”.

Припомняме, преди по-малко от месец стана ясно, че здравното министерство е поискало европари, за да се сдобие с между 3 и 5 хеликоптера. Въздушните линейки, когато и ако изобщо бъдат закупени, обаче ще се ползват предимно за трансплантации.

Материалът България остана без хеликоптер-линейка е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.