Аркади Шарков: Половината от болниците са социални заведения, нужни на политиците

34

Поне половината от общинските болници у нас са в лошо състояние и всъщност са социални заведения, нужни на политиците, категоричен икономистът и здравен експерт Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). „Болниците в България са 360 на брой и около 2/3 от тях са държавни и общински. Сред общинските, поне половината, са както в лошо инфраструктурно състояние, така и в лошо състояние за предлагане на добра медицинска помощ, поне според стандартите за добра медицинска практика. Но те биват продължително и изкуствено субсидирани, само за да съществуват като социални заведения за нуждите на политиците и местната община. Така тя може да аргументира съществуването на даден болничен мастодонт на нейната територия за пред гражданите, когато дойдат избори. Но за нито едно от тези болнични заведения реално не може да бъде казано, че предлага добра медицинска помощ и когато се случва да бъде лекуван пациент там, той е долекуван в другите болнични заведения, които са в по-големите областни центрове“, обясни Шарков, цитиран от „Фокус“.

По думите му има три възможности за излизане от ситуацията – приватизация, консолидация, тоест да бъде слято с друго болнично заведение на територията, и ликвидация и превръщане на болницата в медицински център. „Не е нужно на всяка крачка да има болница. Нужно е да има добра инфраструктура за това да бъде закаран човек от точка А до точка Б. Има нужда и от медицински центрове за това той да бъде лекуван амбулаторно, без да се налага да ляга в болница за повече от един ден“, каза още икономистът.

„Хората обикновено се залъгват покрай избори. Възприели са, че трябва задължително да има болница, защото по времето на социализма са се настроили навсякъде болници, а в момента картинката е съвсем различна. Ако допреди 30 години населението в Монтана е било да кажем 140 000, то в момента е 70 000 човека, а има болнична инфраструктура за 140 000. Това какво ни казва? Че няма нужда от половината инфраструктура там. И към момента общоприетото и това, което е традиционно възприето от народа, е, че държавните и общинските болници трябва да се укрепват, защото трябва да има местна болница. И като дойде политикът и каже, че няма проблеми и, че когато го изберат за кмет или общински съветник, ще укрепим болницата, а тя е реално фалирала. Но общо взето се поддържа единствено и само заради политически цели. И те не са заведения за болнична помощ – те се превръщат в заведения за социално подпомагане, където има лежащо болни, в изключително лошо състояние“, категоричен е Шарков. Той припомни, че увеличението на заплатите във всяка една от тези болници, като се изключат  Центровете за спешна медицинска помощ, зависи от притока на пациенти в даденото лечебно заведение, а не от МЗ.

Здравният икономист коментира и демонополизацията на НЗОК, която според него трябва да се състои, но не по начина, по който предлага министър Кирил Ананиев. „Предложението за пълна демонополизация и съответно НЗОК изведнъж да стане конкурент с 8 или 9 други каси и по този начин да се бори за пациенти е погрешният подход. По-правилният би бил от тези 8 %, които ние плащаме за здравна вноска, 2% от тях да са резерв за пренасочване към частни застрахователни фондове, с които да се покрива допълнителния пакет. Като тези 2 % поетапно да се отпускат към частните фондове, които да оперират с тях и процесът на демонополизация да се случи година за година. Тоест да бъде заложено в закона всяка година да се повишава процентът към частните застрахователи за сметка на държавния. Но в държавния фонд винаги трябва да остане даден процент като спасителна мрежа“, уточни Шарков. По думите му оставането на НЗОК е ключово за поддържане на социалните функции на държавата, която е поела отговорността да се грижи за 9 групи хора, сред които деца, пенсионери, военни, чиновници и др. „Точно така трябва да се случи демонополизацията – като в касата в крайна сметка да остане, който желае, но да остане и един основен пакет от дейности и съответно допълнителният пакет да бъде предлаган от здравни застрахователи или осигурители“, допълни експертът.

Материалът Аркади Шарков: Половината от болниците са социални заведения, нужни на политиците е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.