Ананиев започва консултации с всички политически сили за реформата

38

Здравният министър Кирил Ананиев не се е отказал от реформата, въпреки липсата на консенсус по бъдещия осигурителен модел. „Започвам консултации с всички политически сили, за да намерим приемлив вариант. Има една година до изборите, затова смятам да я оползотворим заедно“, заяви той в парламента. Припомняме, Ананиев предложи два нови модела, по които да се финансира системата. Първият предвижда въвеждане на тристълбова система, като се запазва дейността на НЗОК и сегашната вноска във фонда в размер на 8% от дохода. Всеки осигурен обаче ще трябва задължително да се застрахова, като засега се спекулира със сумата от 12 лева на месец. Отделно на това ще има и доброволна застраховка в частните фондове, както и 10 или 15-процентно доплащане за болнично лечение за клинични пътеки на стойност до 700 лева. В същото време всяка болница ще може да работи на цени, които са по-високи от договорените национални цени на медицинските дейности, лекарствата и изделията. Което означава още едно доплащане. Вторият вариант е пълната демонополизация на НЗОК.

„Резултатите от е-търга на МЗ за онколекарства ще излязат до края на месец януари. През февруари ще обявим още пет обществени поръчки за различни медикаменти за болниците“, отчете се още Ананиев пред депутатите от парламентарната здравна комисия.

Припомняме, първият електронен търг е за онкологични лекарства за лечебните заведения и е на стойност 1, 3 млрд. лв. с ДДС. Министърът поясни, че са подадени 27 предложения от 16 участника. 203 индивидуални заявки са от лечебните заведения за необходими лекарствени продукти през 2020 и 2021 г. Те са отворени на 8 ноември 2019 г. Предстои да бъдат отворени ценовите предложения, като ще бъдат избрани трима победители. След това болниците ще провеждат свои мини търгове с тези три компании.

Ананиев обясни също, че не е спряла работата по Националната здравна информационна система. „Поради обжалването на обществените поръчки дейностите по разработване на електронното досие, е-рецептата и е-направлението все още не са възложени. Възложените към момента договори са следните – разработване и въвеждане на здравноинформационни стандарти, номенклантури, идентификация, автентикация, разработка на регистри, разработка на система за електронни административни услуги, изграждане на здравноинформационен портал.

Предстои изграждането на система за събиране на информация от болниците, изграждане на система за мониторинг в здравеопазването, доставка на инсталация на стандартен системен и прилотен софтуер“, добави министърът.

Материалът Ананиев започва консултации с всички политически сили за реформата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.